Pączuszek Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Są w sklepach rożne słodkości dla cukrzyków , może i w domowy sposób można coś zrobić. Jeżeli ktoś ma jakieś przepisy to czekam cierpliwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwoinka Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2009 W sumie temat jest już może przedawniony, ale może komuś na coś przyda się ta informacja ;) Do słodzenia różnych potraw zamiast sacharozy można stosować np. aspartamian. Ale może być używany tylko w recepturach, które przewidują krótki, nie dłuższy niż 20 min, okres pieczenia (pieczenie kruchych ciastek i herbatników), do nie gotowanych deserów lub napojów. Dłuższe pieczenie, jak np. szarlotki, powoduje utratę słodkiego smaku aspartamianu. Do tego celu lepsza jest sacharyna. Nie można jednak w ciastach i słodkim pieczywie całkowicie zastąpić sacharozy sztucznymi środkami słodzącymi, ponieważ oprócz smaku zapewnia ona także odpowiednią strukturę ciasta. Lepiej wtedy używać mieszaniny sacharozy i sztucznego środka słodzącego, np. tylko 50% zalecanej w recepturze ilości sacharozy, a pozostałe 50% zastąpić sztucznym środkiem słodzącym. Dobrze jest stosować mieszaniny sztucznych środków słodzących, np. po 50% lub po jednej trzeciej potrzebnej ogólnej ilości środka słodzącego. Jest to bezpieczniejsze. Informacje te pochodzą z "Poradnika dietetycznego dla osób z cukrzycą" i mam nadzieję, że się komuś na coś przydadzą, pozdrawiam :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.