grumko Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Omlet estragonowy z wędzonym kurczakiem SKŁADNIKI: 5 jajek, 4 gałązki estragonu, 2 szalotki, 1 wędzone udko z kurczaka, 1/3 małej, młodej cukinii, 3 łyżki masła, 1 łyżeczka mąki, pół szklanki + 2 łyżki mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa SPOSÓB WYKONANIA: Estragon posiekaj. Szalotki pokrój w plasterki. Udko kurczaka pokrój na kawałki, tak samo pokrój cukinię. 1 łyżkę masła rozgrzej w garnuszku, wsyp mąkę, nie rumień, dolej pół szklanki zimnego mleka, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na 1 łyżce masła zeszklij szalotkę, włóż kosteczki cukinii i podsmaż, aż będzie tylko lekko twardawa. Do sosu dodaj kurczaka i warzywa, wymieszaj razem. Jajka ubij z 2 łyżkami mleka, dopraw solą, wymieszaj z estragonem. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, wlej jajka i usmaż na małym ogniu omlet. Podnoś jego brzegi podczas smażenia, aby nie ścięta masa spływała na dno patelni. Na upieczony omlet wyłóż kurczaka z warzywami w sosie i złóż go na pół. Omlet podziel na 2 porcje i podaj z sałatką. Smacznego!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.