Skocz do zawartości

Przekładaniec Makowo- Herbatnikowy


Śliweczka
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

  • 5 paczek herbatników szkolnych
  • 50 dkg.maku
  • 1 litr mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szkl.miodu
  • 4 jajka 15 dkg.cukru
  • 10 dkg.drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 2 cukry waniliowe 2 kieliszki rumu lub koniaku
Umyty mak zalać wrzącym mlekiem i gotować na wolnym ogniu ok.30 min.Osączyć na sitkui trzykrotnie zmielić.W rondlu rozgrzać masło z miodem,cukrem i wanilią.Dodać jajka,orzechyi zmielony mak.Masę dusić 15 min.ciągle mieszając żeby się nie przypaliło.Dodać alkohol,wymieszać.W formie do keksów układać warstwami na przemian herbatniki z ciepłą masą makową.Ostatnią warstwą powinny być herbatniki.Ciasto przycisnąć deską i obciążyć,pozostawić do wystudzenia.Na koniec polać polewą i udekorować orzechami.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.