Śliweczka Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2007 5 paczek herbatników szkolnych 50 dkg.maku 1 litr mleka 1/2 kostki masła 3/4 szkl.miodu 4 jajka 15 dkg.cukru 10 dkg.drobno posiekanych orzechów włoskich 2 cukry waniliowe 2 kieliszki rumu lub koniaku Umyty mak zalać wrzącym mlekiem i gotować na wolnym ogniu ok.30 min.Osączyć na sitkui trzykrotnie zmielić.W rondlu rozgrzać masło z miodem,cukrem i wanilią.Dodać jajka,orzechyi zmielony mak.Masę dusić 15 min.ciągle mieszając żeby się nie przypaliło.Dodać alkohol,wymieszać.W formie do keksów układać warstwami na przemian herbatniki z ciepłą masą makową.Ostatnią warstwą powinny być herbatniki.Ciasto przycisnąć deską i obciążyć,pozostawić do wystudzenia.Na koniec polać polewą i udekorować orzechami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliweczka Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Oczywiście w tytule zaszła pomyłka ,nie przekładaniec makowo - kokosowy tylko makowo- herbatnikowy.Przepraszam za pomyłkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2007 No właśnie, a ja czytam i czytam, i nie mogę się doszukać kokosu. Zapowiada się pysznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.