Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Śliweczka

Babka Gotowana - Pyszna

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj ugotowałam babkę...polałam ją polewą i do środka i na zewnątrz dałam wiórki :smile: Jest bardziej krucha,ale myślę,że to zasługa wiórek :smile:

post-2690-0-13654900-1325689086_thumb.jp

post-2690-0-05183200-1325689100_thumb.jp

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piękna babka i bardzo apetyczna Ci wyszła Doruniu :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moja babka po ugotowaniu jest bardzo wilgotna i zachowuje ją przez kilka dni. 1 szklanka mąki pszennej szymanowskiej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 5 jajek 3/4 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml czystej wódki Żółtka, margarynę i puder utrzeć do białości (ok.20 minut). Wlać wódkę i wsypać osiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i cukier waniliowy. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką, wlać ciasto i wstawić do garnka z gorącą wodą. Woda musi sięgać do 3/4 wysokości formy. Gotować 1 godz. i 30 minut. W czasie gotowania garnek musi być przykryty pokrywką.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja mam troszkę inny przepis,ale też zachowuje wilgotność...następnym razem zrobię z Twojego przepisu i zobaczę jaka wyjdzie :) W mojej nie dodaje się alkoholu i zamiast Kasi jest opakowanie masła roślinnego :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciekawa jestem czy teraz można gdzieś jeszcze kupić taką formę na babkę :blush:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Ci Aniu :) również pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja widziałam formę w sklepie AGD...kosztowała 35 zł.i chyba jest takich wymiarów jak podała Ania :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Doruniu porozglądam się za nią :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tyle pochwal, ze poprosilam by kupiono mi w Polsce taka foremke. Prawdopodobnie sa co najmniej dwa rozmiary, a ja dostalam te mniejsza i dzisiaj ugotowalam babke pierwszy raz. Nigdy wczesniej nie slyszalam ani nie mialam okazji sprobowac tego rodzaju wypieku. Zrobilam ja wedlug przepisu Anna K. i zastanawiam sie czy Twoje dane Aniu sa na duza forme? Moja babka w polowie wyciekla do garnka z woda, reszta byla bardzo sucha i sie rozpada. Wnioskuje, iz nie tylko mnie sie ona nie udala. Co jest tego powodem??? Dzieki wszystkim za odpowiedz i cieplutko pozdrawiam. majka

Edytowane przez aniela

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.