grumko Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Kalafiory smażone – Kunupithi Tighanito Przepis pochodzi z książki "Grecja od Kuchni" SKŁADNIKI: średni kalafior, 20 dag mąki, 2 jajka, pół szklanki mleka, 2 łyżki masła, sól, pieprz, oliwa do smażenia SPOSÓB WYKONANIA: Podzielić umyty kalafior na różyczki i ugotować we wrzątku, aby był prawie miękki. Odsączyć, ostudzić i osuszyć. Zrobić rzadkie ciasto z mąki, jaj, mleka i stopionego masła, doprawić solą i pieprzem. Zanurzać w nim kawałki kalafiora i wkładać do rozgrzanej oliwy po kilka na raz. Podawać na gorąco jako dodatek do mięsa. Smacznego!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo_23 Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Robię podobnego kalafiora, ale obtaczam go w jajku z dodatkiem ptzypraw a potem w bułce. Jest wyśmienity nawet jako samodzielne danie :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasiulek Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 Zrobiłam sobie tego kalafiorka. Zrobiłam wszystko tak jak napisał Grumko i lipa! Mój kalafior tak nie wyglądał... a może zamiast rzadkiego ciasta tak jak w przepisie powinno być gęste?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grumko Opublikowano 22 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 Kasiulek: mnie to ciasto wyszło gęste co widać na załączonym obrazku. Sprawdzałem jeszcze raz przepis w książce, bo myślałem, że może się machnąłem przy przepisywaniu i wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasiulek Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 Nom a mi się trochę rzadkie zrobiło... ale to nic- jeszcze raz spróbuję :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitka31 Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2007 Rzeczywiscie w przepisie pisze: "Zrobic rzadkie ciasto(...)". Chyba drobna pomylka, jesli ciasto ma byc geste. Ale wyglada pysznie, jeden stopien do gory od mojego tradycyjnego kalafiora polanego maslem z bulka tarta. Dzisiaj zrobie jako dodatek do dania glownego. Dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasiulek Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 A ja sobie dzisiaj zrobię jako mój obiadek. Zobaczymy co z tego wyjdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Zrobiłam wczoraj na kolację ten kalafior i bardzo nam wszystkim smakował...dziękuję Grumko za fajny przepis. Pozdrawiam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terka Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 Ja dzisiaj zrobiłam tego kalafiora i wyszedł super,wcześniej też robiłam tylko z jajkiem i tartą bułką ale nie wyglądał tak ładnie jak ten. Kasiulek,nie wiem jakim cudem u Ciebie wyszło rzadkie ciasto,ja musiałam dolewać jeszcze wiecej mleka bo było wręcz za gęste. Spróbuję kiedyś zrobic tak samo brokuła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dodak Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 mi to też nie wyzszlo:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamisa_Ahmed Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2007 Ja uwielbiam brokuły w cieście naleśnikowym i właściwie to nie da się ich obtoczyć w rzadkiej substancji - aby smakowicie wyglądały. Robię gęste i wszystko wychodzi jak należy. :P Gęstsze niż do naleśników. do tego najlepiej dodać ryż i sos słodko-kwaśny. Polecam. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.