Skocz do zawartości

Ciasto Ze śliwkami


campari

Rekomendowane odpowiedzi

CIASTO

*1 masło roślinne 250 dag

*1 szkl cukru

*4 jaja

*2,5 szkl mąki

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*owoce sezonowe (tutaj sliwki)

NA KRUSZONKĘ

*2 szkl mąki

*1/2 kostki rozpuszczonej margaryny

*1/2 szkl cukru

Masło roślinne utrzeć z cukrem, do powstałej masy dodawać po jajku i po 1/2 szkl mąki wymieszanej z proszkiem.

Ciasto wyłożyć na blachę, na ciasto kładziemy owoce, które posypujemy cukrem.

Składniki kruszonki wrzucamy do miski i traktujemy porzadnie robotem :grin:, a nastepnie sypiemy kruszonke i posypujemy na koncu cale ciasto cukrem

Pieczemy 50 minut w 180 C.

Ulubione ciasto moich dzieci.

post-946-1188222925_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

sypiemy kruszonke i posypujemy na koncu cale ciasto cukrem

Mam małe pytanko dotyczące tego ciasta, gdyż zamierzam je upiec na niedzielę ale właśnie jednej rzeczy nie do końca rozumiem.

A mianowicie czy w końcowej fazie chodzi o posypanie upieczonego juz ciasta i czy ma to być cukier zwykły czy cukier puder?

Proszę mi wybaczyć moje infantylne pytanie :grin: ale dopiero się uczę kucharzyć :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja akurat tego ciasta nie sypię cukrem. Którym cukrem po upieczeniu posypiesz, zależy od Ciebie. Ja np b.lubię ciasta drożdżowe posypane cukrem kryształem, ale to jest zasługa mojej babci, bo ona tak zawsze je traktowała (włącznie z pączkami)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję bardzo za tak szybką odpowiedź Aż dziw bierze że na smacznym jest tylu fantastycznych ludzi, którzy zawsze spieszą z pomocą w sprawach kulinarnych Nawet odpowiadając na tak infantylne pytania jak moje :grin: kolejny raz się przekonałam, że tą stronę warto polecać :grin: A za poradę jeszcze raz serdecznie dziekuję. Postaram się mamuśkę w niedzielę zaskoczyć :grin: Trzymać kciuki :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. cukier zwykly krysztal 2. sypiemy go na surowa kruszonke i wkladamy ciasto do piekarnika. 3. czas pieczenia oczywiscie jest uzalezniony od piekarnika, wiec pieczemy na wyczucie. 4. w oryginalnym przepisie jaki tu podalam jest rozpuszczona margaryna, ale ja sie nie bawie w rozpuszczanie, bo najnormalniej w swiecie szkoda mi czasu, dlatego stosuje do tej kruszonki miekka margaryne o temperaturze pokojowej, ktora wczesniej wyciagam z lodowki i czeka sobie na swoja kolej :grin: Pozdrawiam i trzymam kciuki :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.