Skocz do zawartości

Babki


justhi

Rekomendowane odpowiedzi

Szybka babka z truskawkami

1 margaryna

4 jajka

1 szk. cukru

1,5 szk. mąki pszennej

1 szk. mąki ziemniaczanej

3 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia

35 dag drobnych truskawek

Babka marmurkowa ze śmietaną

Ciasto:

1 k. masła lub margaryny

1 szk. cukru

4 jajka

1,5 szk. mąki

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

tłuszcz i bułka tarta do formy

Na krokant:

5 łyżek cukru (10 dag)

1 łyżka masła

15 dag posiekanych migdałów

olej do posmarowania folii

Na krem morelowy:

puszka (850 ml) moreli

200 ml śmietany kremówki

4 łyżki konfitury morelowej

2 łyżeczki żelatyny

1 łyżeczka cukru

otarta skórka z połowy cytryny

Tłuszcz utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno wbijać jajka. Mąkę połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy. Tortownicę (o średnicy 24cm) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Połowę ciasta przełożyć do formy, wierzch wyrównać. Pozostałe ciasto wymieszać z kakao, następnie rozsmarować na warstwie jasnej. Piec w temp. 175?C przez 45min. Wyjąć ciasto z piekarnika, odstawić na 10 min. Delikatnie zdjąć formę, ciasto przestudzić.

Przygotować krokant: na patelni skarmelizować cukier z masłem, wsypać migdały, wszystkie składniki wymieszać. Masę migdałową przełożyć na wysmarowaną olejem folię aluminiową i odstawić do przestygnięcia

Namoczyć w zimnej wodzie żelatynę i mocno ją podgrzać. Morele osączyć dokładnie na sitku. 6 połówek odłożyć do dekoracji. Resztę zmiksować ze skórką cytrynową. Do przecieru dodać żelatynę, wymieszać i wstawić do lodówki.

Ciasto przekroić poziomo na dwie równe części. Konfiturę morelową podgrzać, a następnie rozsmarować ją na spodniej części ciasta, przykryć częścią wierzchnią. Na sztywno ubić śmietanę, stopniowo wsypywać cukier. Przełożyć do przecieru z moreli, dokładnie wymieszać. 2/3 przygotowanego kremu morelowego rozsmarować na cieście (dookoła). Masę migdałową drobno pokruszyć i posypać nią ciasto. Wstawić ciasto do lodówki. Pozostawiony krem morelowy przełożyć do szprycki. Nałożyć na szpryckę końcówkę w kształcie dużej gwiazdy, udekorować ciasto 12 kleksami. Połówki moreli pokroić na cząstki i ułożyć na kleksach kremu.

Babka kawowo ? czekoladowa

2 pełne szk. mąki (37 dag)

2 szk. cukru (50 dag)

1 kostka masła lub margaryny

10 dag gorzkiej czekolady

10 dag obranych całych migdałów

5 dag kakao

4 jajka

1 cukier waniliowy

2 łyżki mielonych migdałów

1 łyżka grubo siekanych migdałów

4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

otarta skórka z 1 cytryny

tłuszcz do formy

Kawę rozpuścić w 1szk. gorącej wody. Tłuszcz utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno wbijać jajka. Dodać do masy przestudzoną kawę, mąkę, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową, kakao. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Czekoladę zetrzeć, dodać z całymi migdałami do ciasta. Okrągłą formę (o poj. 2 litrów) posmarować tłuszczem. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika, piec babkę 90min. w temp. 175?C. Wyjąć z piekarnika, odstawić do całkowitego przestygnięcia. Gotowe ciasto posypać mielonymi i siekanymi migdałami.

Babka piaskowa posypana cukrem pudrem

1 szk. mąki pszennej

0,75 szk. mąki ziemniaczanej

1 szk. i 2 łyżki cukru

4 jajka

30 dag margaryny

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

cukier puder do posypania babki

Mąkę pszenną przesiać i połączyć z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym podgrzać i utrzeć na puszystą masę. Margarynę zmiksować, dodawać stopniowo (ciągle mieszając) masę jajeczną oraz mieszaninę mąk, całość dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180?C przez ok. 45 min. Po ostudzeniu babkę wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem

Babka kakaowa w polewie czekoladowej

Ciasto:

1,25 szk. mąki

0,5 szk. mąki ziemniaczanej

0,75szk. cukru

4 jajka

18dag margaryny

3 łyżki kakao

4 łyżki mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 krople olejku cytrynowego

2 łyżeczki cukru waniliowego

Polewa:

1 czekolada

2 łyżki margaryny

Proszek do pieczenia, olejek zapachowy i cukier waniliowy rozpuścić w mleku. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo jajka. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao wymieszać. Gdy ucierana margaryna osiągnie konsystencję puszystą, dodać mieszaninę mąk oraz składniki rozpuszczone w mleku, całość dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy lub tortownicy. Piec w temp.185?C przez 35min.

Polewa: czekoladę rozpuścić, dodać margarynę, dokładnie utrzeć (na małym ogniu)

Ostudzone ciasto posmarować polewą.

Babka piaskowa w polewie kakaowej

Ciasto:

2 szk. mąki pszennej

1 szk. cukru

4 jajka

25 dag margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 krople olejku cytrynowego

Polewa kakaowa:

0,5 margaryny

6 łyżek cukru

3 łyżki wody

4 łyżki kakao

Przygotować ciasto: margarynę lekko zmiękczyć i ukręcić z częścią cukru. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Białka ubić na sztywną pianę. Do margaryny dodawać kolejno, ciągle mieszając: utarte żółtka, pianę z białek, olejek cytrynowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do foremki (prodiża) posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wiórkami kokosowymi. Wstawić do piekarnika i piec w temp. 180?C przez 45 min.

Przygotować polewę: cukier wymieszać z proszkiem kakaowym, dodać 2 łyżki wody i zagotować. Po rozpuszczeniu cukru dodać margarynę (masło) i mieszając gotować przez około 3 minuty, aż polewa zgęstnieje do konsystencji śmietany.

Babka kręcona

2 niepełne szk. mąki pszennej

5 łyżek mąki ziemniaczanej

1 szk. cukru pudru

5 jajek

15dag margaryny

6 łyżek śmietany (kefiru) 10 dag

2 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy

1 cytryna ( 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego rozpuścić w dużej łyżce wody)

Margarynę utrzeć z częścią cukru pudru, z pozostałym cukrem utrzeć żółtka. Białka ubić na sztywna pianę. Do utartego tłuszczu dodać żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, startą skórkę, sok z cytryny. Dokładnie wyrobić, dodać pianę z białek oraz stopniowo mieszankę mąk i proszku do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy babkowej posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika, piec w temp. 180?C przez 40min. na złoty kolor. Po wyjęciu z formy i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Tradycyjna babka drożdżowa (uwielbiam ją)

50 dag mąki

5 dag drożdży

1 szk. letniego mleka

12 dag cukru

37,5 dag masła

6 żółtek

sól

otarta skórka z 1 cytryny

cukier puder

15 dag rodzynek

Mąkę przesiać do miski. Wkruszyć do środka drożdże, dodać trochę cukru, wlać część mleka i posypać niewielką ilością mąki. Przykryć i pozostawić na 15 min. do wyrośnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem i solą. Wymieszać z mlekiem, dodać do mąki. Wyrabiać ciasto ręką, aż będzie odchodziło od ręki. Dodać roztopione masło i ponownie wyrabiać, aż będzie odchodziło od ręki. Wsypać opłukane i osączone rodzynki. Wymieszać. Posypać wierzch ciasta niewielką ilością mąki. Miskę z ciastem przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz je delikatnie wymieszać. Wysmarowaną tłuszczem formę wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Odstawić na 15 min. Piec 1 godz. w temp. 175?C.

Wielkanocna babka wykwintna

50 dag mąki

25 dag cukru

15 żółtek

10 dag miękkiego masła

1 szk. mleka

4 dag drożdży

1 cukier waniliowy

1 czubata łyżka wiórków migdałowych lub posiekanych migdałów

szczypta soli

Drożdże wymieszać z łyżką cukru i odrobiną mleka. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, rozprowadzić mlekiem, wymieszać z mąką i rozczynem, cukrem waniliowym, bakaliami oraz solą. Drewnianą łyżką starannie wymieszać ciasto, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy nieco podrośnie, polać je stopionym letnim masłem, znów wyrobić i odstawić, by wyrosło. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, włożyć je do formy babkowej natłuszczonej i oprószonej mąką, wypełniając tylko 2/3 jej wysokości. Gdy ciasto w formie mocno wyrośnie, wstawić je do piekarnika i piec ok. 60 min. w temp. 190?C (w prodiżu 50min.). Babkę można polać dowolnym lukrem i ew. posypać posiekanymi orzechami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
  • 3 tygodnie później...

Ta babka nadaje się nie tylko na Wielkanoc, ale na każdą okazję i właśnie ją dziś upiekłem. A oto tak się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje:

Super, że Ci smakuje :? Wszystkie przepisy, które wstawiłam tutaj, sama wypróbowałam i je lubię.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.