Skocz do zawartości

Jabłeczniki


justhi

Rekomendowane odpowiedzi

„Placek Tereski”

1 margaryna

4 jajka

1 szk. cukru

1 szk. mąki tortowej

1 szk. kartoflanki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

lub:

4 jajka

0,5 szk. cukru

1 szk. oleju

1,5 szk. mąki tortowej

1 szk. kartoflanki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

słoiczek musu jabłkowego

2 budynie śmietankowe

900 ml mleka

Utrzeć razem składniki ciasta. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą położyć na blachę i posmarować musem. Na wierzch wyłożyć ugotowany gorący budyń i drugą część ciasta. Piec 30 min.

Zamiast budyniu można zrobić masę serową z „Izaury”; położyć śliwki węgierki i / lub orzechy włoskie.

Szarlotka z rodzynkami

Ciasto:

50 dag mąki krupczatki

20 dag masła (margaryny)

4 żółtka

1 cukier waniliowy

10 dag cukru pudru

3 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

1,5 kg kwaśnych jabłek

cukier waniliowy lub aromat

10 dag rodzynek

3 białka

6 łyżek cukru

Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Oziębione ciasto podzielić na 2 części, jedna powinna być większa (mniejszą włożyć do zamrażarki). Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć większą porcją ciasta i piec je ok. 15 min. w temp. 175°C. Wyjąć i ochłodzić.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne, a miąższ usmażyć z 3 łyżkami cukru. Wymieszać z opłukanymi rodzynkami, cukrem lub aromatem waniliowym i wyłożyć na ciasto. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania pozostały cukier. Pianę rozłożyć równo na jabłkach. Na końcu zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Piec ok. 45 min. w temp. 125°C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Ciasto jabłkowo – kokosowe

1 margaryna

5 łyżeczek kakao

1,5 szk. +3 łyżki cukru

5 żółtek

2 szk. mąki tortowej

0,75 szk. kwaśnego mleka

1 łyżeczka sody

1 kg jabłek

3 łyżki wody

5 białek

20 dag wiórków kokosowych

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, włożyć do rondla. Wlać wodę, dodać 3 łyżki cukru. Dusić na małym ogniu, aż owoce się rozpadną.

Margarynę, szk. cukru i żółtka utrzeć na puszystą masę. Mąkę przesiać z kakao i soda. Cały czas ucierając, dodawać do margaryny mąkę i kwaśne mleko. Ciasto wlać do dużej formy. Na ciasto wyłożyć jabłka.

Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Pianę wyłożyć na jabłka. Upiec, oblać polewą czekoladowa, udekorować wiórkami. (temp 125°C)

Ciasto z jabłkami

7 dużych winnych jabłek

1 szk. cukru

1 szk. rodzynek

1 szk. posiekanych orzechów włoskich

Ciasto:

4 jajka

1 szk. oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 szk. mąki

aromat migdałowy (niekoniecznie)

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać szk. cukru i odstawić na 2 – 3 godz., żeby puściły sok.

Z podanych składników wyrobić ciasto, dodać jabłka z sokiem, orzechy, rodzynki. Dokładnie wymieszać. Piec 40 min. Polać lukrem.

Jabłecznik z galaretką

Ciasto:

2 szk. mąki pszennej

½ szk. cukru

2 jajka

12 dag margaryny

½ szk. śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

½ kg jabłek prażonych

1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa

½ łyżeczki cynamonu

Ciasto: Margarynę wyrobić krótko z cukrem, dodać śmietanę, proszek do pieczenia, przesianą mąkę, zagnieść ciasto, włożyć na 1 godz. do lodówki.

Nadzienie: Z koncentratu galaretki owocowej przyrządzić wg przepisu na opakowaniu 1½ szk. płynnego roztworu. ¾ tej objętości wymieszać z jabłkami uprażonymi i cynamonem, a ¼ pozostawić nie dopuszczając do zastygnięcia galaretki.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyłożyć nim formę, wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 15 min. w 175ºC na kolor złoty. Na ostudzone ciasto wyłożyć jabłka wymieszane z galaretką. Wyrównać powierzchnię, wylać pozostałą część galaretki tak, aby pokryła równą warstwą całą powierzchnię jabłek, odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Ciasto z jabłkami i polewą migdałowo – miodową

1,2 kg obranych i pokrojonych jabłek

5 dag cukru

cynamon

Ciasto:

30 dag mąki

10 dag cukru

½ op. cukru waniliowego

½ margaryny

½ op. proszku do pieczenia

1 jajko

1 żółtko

szczypta soli

Krem:

5 dag mielonych orzechów włoskich

5 dag cukru

5 dag masła

5 dag mąki

2 jajka

4 łyżki tartej bułki

Polewa:

16 dag miodu (8 łyżki)

10 dag śmietany (6 łyżki)

4 dag masła

16 dag siekanych migdałów

2 łyżeczka mąki

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować w kulę i włożyć do lodówki. Ciastem ułożyć spód i boki tortownicy (średnica 28cm)

Składniki kremu utrzeć na masę i wyłożyć na ciasto, posypać tartą bułką. Pokrojone lub starte na tarce jabłka zmieszać z cukrem i cynamonem. Ułożyć na kremie. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. W tym czasie na małym ogniu podgrzewać miód, śmietanę i masło, aż masa zgęstnieje. Dodać mąkę, migdały, wymieszać. Polewę wyłożyć na ciasto i zapiekać jeszcze przez 20 min

Jabłecznik

1 kg winnych jabłek

30 dag mąki

4 jajka

25 dag cukru

20 dag masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka soku z cytryny

skórka otarta z 1 cytryny

Jabłka obrać i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić na cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny. Masło i cukier dobrze utrzeć, dodawać kolejno jajka, porządnie wymieszać. Nadal mieszając, powoli wsypywać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać skórkę cytrynową i jabłka. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownicy o średnicy 21 cm posmarowanej masłem. Piec ok. 90 min. w temp. 175ºC.

Ciasto jest bardzo wilgotne, ale nie jest to zakalec!

Jabłecznik

Ciasto:

½ kg mąki

1 k. masła

2 jajka

2 łyżeczki miodu

3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

1 ½ kg jabłek

6 łyżek miodu

4 jajka

10 dag mąki

10 dag orzechów włoskich

10 dag rodzynek

Zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 2 godz.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rodzynki namoczyć w wodzie, osączyć. Orzechy posiekać. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Jabłka wymieszać z miodem, żółtkami, bakaliami i mąką. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą.

Tortownicę wylepić ciastem. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Piec 35 min. w temp. 175ºC.

Jabłecznik

½ kg mąki

20 dag margaryny

15 dag cukru pudru

2 jajka

1 żółtko

5 łyżek śmietany

3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 ½ kg jabłek

Lukier:

1 białko

10 dag cukru pudru

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować na blachę. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, odcisnąć i położyć na ciasto. Przykryć drugą połową ciasta. Piec 40 min. w temp. 175ºC.

Po wystudzeniu polać lukrem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj Edytko! W placku Tereski ja robię tą drugą (moją) wersję ciasta. Najpierw ucieram jajka z cukrem, następnie wlewam olej (lub margarynę). Mąki z proszkiem przesiewam przez sitko i ucieram mikserem. Te podane temperatury są tak jak przepisywałam je z oryginałów. W szrlotce jest na wierzchu piana i dlatego musi być niższa temperatura niż do normalnego pieczenia ciasta. Ja w obecnym piekarniku ciasta piekę w 200st.C a te z pianami w 150. W poprzednim piekarniku piekłam w 175 i w 125. Te wszystkie przepisy są przeze mnie wypróbowane i je lubię. Te, które mi nie smakowały nie spisywałam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zainteresował mnie placek jabłkowo-kokosowy, ale coś nie chwytam - ciasto ucierane, rzadkie /bo trzeba go wylać/ więc jak na to wyłożyć równą warstwą jabłka, skoro są usmażone? czy nie należy najpierw podpiec jakoś tego ciasta? no chyba że wykładać kupki z pomocą łyżki. Proszę o odpowiedź.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.