Skocz do zawartości

Torty


justhi

Rekomendowane odpowiedzi

Tort czekoladowo - bakaliowy

Biszkopt:

6 jajek

15 łyżek cukru

15 łyżek mąki

1 łyżeczka octu

Krem:

1 ¼ kostki masła

2 żółtka

6 łyżek mleka

2 łyżki kakao

¾ szk. cukru

op. galaretki owocowej

5 dag rodzynków

5 dag migdałów

5 dag orzechów

kieliszek wódki

Polewa:

5 dag kakao

3 łyżki mleka

15 dag cukru pudru

łyżka masła

Biszkopt: Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i po łyżce mąki, cały czas mieszając. Na koniec wlać ocet, wymieszać. Upiec biszkopt w średniej tortownicy w temp. 180ºC. Wystudzić i przekroić na 3 krążki.

Krem: Mleko, cukier, kakao i ¼ kostki masła zagotować ieszając, następnie ostudzić. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostałe masło utrzeć na puch, dodawać żółtka i po łyżce masy kakaowej. Nadal ucierając powoli wlewać ostudzoną, ale płynną galaretkę i wódkę. Rodzynki sparzyć i osączyć, obrane migdały i orzechy posiekać, wymieszać z kremem. Krążki biszkoptu przełożyć masą.

Polewa: Składniki polewy podgrzać w rondelku mieszając. Oblać tort polewą i dowolnie udekorować.

Torcik serowy

Ciasto:

½ kostki margaryny

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

4 jajka

10 dag mąki

½ szk. cukru pudru

6 dag wiórków kokosowych

Masa serowa:

1 kg tłustego białego sera

kostka masła

2 łyżki mąki ziemniaczanej

30 dag cukru pudru

7 jajek

cukier waniliowy

aromat migdałowy lub pomarańczowy

3 łyżki wiórków kokosowych

Dekoracja:

12 kulek „Rafaello” (niekoniecznie)

torebka Śmietan-fixu

½ szk. kremówki

5 dag wiórków kokosowych

Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodawać do utartych żółtek, cały czas miksując. Masę wymieszać z wiórkami kokosowymi. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą.

Masa serowa: ser zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem (czubatą łyżkę odłożyć) oraz waniliowym do białości. Dodać miękkie masło. Miksować, aż masa będzie puszysta. Do żółtek stopniowo dodawać ser, cały czas ucierać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, kilka kropel aromatu i wiórki. Całość dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno z pozostałą łyżką cukru. Pianę delikatnie połączyć z masą serową. Ciasto nałożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą średniej tortownicy. Na cieście rozłożyć masę serową. Piec 30 – 40 min. w temp. 175ºC.

Dekoracja: zimną kremówkę ubić ze Śmietan-fixem. Wsypać 2 – 3 łyżki wiórków, wymieszać. Kokosowym kremem pokryć wierzch i boki tortu. Całość oprószyć pozostałymi wiórkami kokosowymi. Wierzch udekorować kulkami „Rafaello”.

Tort orzechowy jasny

Ciasto biszkoptowe:

1 ½ szk. maki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

9 jajek

¾ szk. cukru

cukier waniliowy

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

2 kostki masła

3 jajka

¾ szk. cukru

płaska łyżka drobno zmielonej kawy

30 dag drobno zmielonych orzechów włoskich

płaska łyżeczka kakao

3 łyżki spirytusu

Poncz:

1 łyżka spirytusu

2 płaskie łyżki cukru

½ szk. zimnej przegotowanej wody

Do dekoracji:

starta czekolada lub posiekane orzechy włoskie

wiórki kokosowe

Przygotować ciasto. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Następnie, mieszając, powoli dodać żółtka i 5 łyżek letniej wody. Wymieszać masę ze stopniowo wsypywaną przesianą mąką, wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do tortownicy o średnicy 33 cm. Piec 45 min. w temp. 200ºC.

Masło przeznaczone na krem utrzeć na puch. Całe jajka (uprzednio sparzone wrzątkiem) ubić z cukrem na parze, po czym wystudzić i dodawać po łyżce do masła, cały czas ucierając. Następnie, mieszając, wsypać kakao, kawę i orzechy, a na końcu – wlać spirytus.

Wystudzone ciasto pokroić na 3 blaty, nasączyć ponczem przygotowanym z podanych składników, przełożyć kremem, posmarować wierzch i boki, schłodzić. Udekorować tort orzechami lub startą czekoladą, a boki posypać wiórkami kokosowymi.

Rafaello

Biszkopt:

6 jajek

20 dag cukru

po 7 – 8 dag mąki pszennej i mąki ziemniaczanej

Krem:

2 szk. kremówki

2 łyżeczki startej białej czekolady

2 op. usztywniacza do bitej śmietany

1 szk. adwokata

ew. 1 łyżka cukru pudru

3 łyżki wiórków kokosowych

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z masą jajeczną. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec 45 min. w 200ºC. Wystudzić biszkopt, przekroić na 3 krążki. Jeden ułożyć na dnie tortownicy, a pozostałe rozkruszyć w misce.

W kilku łyżkach śmietanki rozpuścić czekoladę (trzymać kubeczek nad parą lub na maleńkim ogniu, nie dopuszczając do zagotowania się śmietanki), wystudzić i wymieszać z resztą śmietanki. Ubić śmietankę na krem, połączyć z usztywniaczem, wymieszać z adwokatem, pokruszonym biszkoptem i ew. cukrem pudrem. Wyłożyć krem na krążek biszkoptu, uformować z niego półkulę, posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki.

Torcik Rafaello

Biszkopt:

1 szk. mąki tortowej

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

4 jajka

1 łyżeczka octu

1 szk. cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

2 tabliczki białej czekolady

2 torebki „Śnieżki”

½ l śmietany 18%

25 dag wiórków kokosowych

płatki migdałowe do posypania

Przyrządzamy biszkopt: jajka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, powoli wsypać cukier, dodać mąkę tortową i ziemniaczaną, wsypać proszek do pieczenia, na koniec wlać ocet. Biszkopt upiec w małej kwadratowej blaszce lub dużej tortownicy.

Przygotować masę: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę, razem podgrzać mieszając. Wystudzić, a gdy masa będzie już chłodna, ubijać wsypując powoli „Śnieżki”. Na koniec dodać świeże wiórki kokosowe.

Biszkopt przekroić na pół, w środku rozsmarować połowę masy, resztę położyć równo na wierzch i boki. Tak przygotowany torcik posypać płatkami migdałowymi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Justhi skusiłam się na torcik serowy - wyszedł przepyszny :D

Piekłam go dwa razy. Pierwszy raz w średniej tortownicy - ale sernik mi wykipiał :-P - późnej zrobiłam go już w dużej tortownicy i upiekł się fajnie - bez żadnych przygód :) (dodam, że przy każdym wypieku korzystałam ze świeżych wiejskich jajek). Dodatkowo zwiększyłam składniki na dekorację, bo ostatnio wystarczyło mi tylko na górę tortu.

Ogólnie mówiąc torcik rewelacyjny - jest puszysty i bardzo delikatny w smaku - gorąco polecam na Święta Bożego Narodzenia :D

Justhi dziękuję za przepis i pozdrawiam :arrow:

:P Torcik na średniej tortownicy i pierwsze podejście :arrow:

post-8-1197577708_thumb.jpg post-8-1197577721_thumb.jpg

:) Torcik na dużej tortownicy i drugie podejście ;)

post-8-1197577281_thumb.jpg post-8-1197577300_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dorotko pierwszy torcik ladnie sie prezentuje,ale drugi jest po prostu przesliczny jak z cukierni :P (ale napewno lepszy ,bo wlasnej roboty.Nie przepadam za tortami z cukierni bo sa dla mnie za slodkie.Choc ja uwielbiam slodycze).........pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.