Kasiulek Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2007 Spagetii a'la carbonara 1 opakowanie makaronu spagetti 150 gram bekonu (zależy od upodobań) 3 łyżki oliwy do smażenia 2 jajka 25 gram sera żółtego 2 łyżki gęstej śmietany 2 szczypty pieprzu 2 łyżki wermutu 2 łyżeczki soli Bekon smażymy na oliwie na złoty kolor. Rozbijamy jajka i dodajemy do nich starty żółty ser oraz śmietanę. Całość przyprawiamy pieprzem. Podczas smażenia bekonu dodajemy wermut. Ugotować makaron, odlać (odłożyć jedną szklankę wody w której gotował się makaron), wrzucić na patelnie i wymieszać razem z bekonem. Makaron zalać sosem jajecznym, energicznie mieszając. Patelnię po chwili zdjąć z ognia (jajka muszą się tylko podgrzać a nie ściąć). Rozrzedzić sos odrobiną wody z gotowania makaronu. Podawać! Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolanta Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2007 Ja robie bez wermutu jak pracowalam w pizzerii to troche inaczej sie robilo a robil to Wloch i bekon podsamaza sie na maselku,i cala smietanke slodka i ze dwie garci sera zoltego (tak na oko) bo jak da sie za duzo to bedzie za geste.Taka jest moja opinia.Pozdrawiam. ;) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasiulek Opublikowano 3 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2007 Ja ten przepis spisałam z programu Nigella... coś tam ;) Sera nie jest dużo bo tylko 2,5 dag... Zrobię to zobaczę jak to smakuje :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolanta Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2007 Kusiolku spagethii jest pyszne wystarczy tylko smietanka,boczek i ser i na gotowe juz danie posypac pieprzem nie dawaj soli poniewaz boczek wedzony sam w sobie jest slony.Ja osobiscie dodaje jeszcze czosnek.Polecam. ;) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasiulek Opublikowano 3 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2007 Kurcze... smaka sobie narobiłam a jeszcze nie mogę zrobić tego spagetti bo mojego faceta nie ma w domu :/ a tak dla siebie samej robić- nie lubie sama jeść ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasiulek Opublikowano 3 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2007 Zrobiłam ;) w smaku dobre ale wyszło mi trochę za "ciężkie" powinnam dodać trochę więcej wody by rozrzedzić sos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeLarge Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2007 zamiast śmietany teraz polecam serek Mascarpone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasiulek Opublikowano 3 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2007 Jak kupię ten serek to na pewno zrobię... a tak poza tym- wermut dodaje takiego ciekawego smaku! ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwona30 Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2007 Spagethii ala carbonara jest chyba najlepsze na świecie według mnie bo ja uwielbiam ten smak. Podzielę się z Wami jak się robi takie spagethii we Włoszech, tam daje się tak: - podsmażony boczek - 2 żółtka wymieszane ze serem parmidżano a u nas z parmezanem to to samo - jak się ugotuje dodaje się boczek i te żółtka trzeba to wymieszać dokładnie i jeszcze starty ser na wierzch. Pycha spróbujcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeLarge Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2007 dokładnie, parmigiano to włoska nazwa na ser produkowany w Parmie i okolicach a spolszczona nazwa tego sera to parmezan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stokrotka Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2008 Zaraz będę jadła to spaghetti :mrgreen: niech tylko wróci mój Mąż i... mniam, już się nie mogę doczekać. Dziękuje za pyszny przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.