iwona30 Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2007 Może ktoś zna dobre przepisy na żurawinę bo dostałam od sąsiadki i coś bym zrobiła dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2007 Znalazłam coś takiego , i takiego sama nigdy nie robiłam nic z tych owoców ,choć na targu jest ich sporo ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
justhi Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2007 Iwonko u mnie robi się z tego marmoladę: przekręcić owoce przez maszynkę do mięsa, smażyć i dać cukru w proporcji 1:1. Jeśli to są świeże owoce, to można je troszkę przemrozić w zamrażarce przed robieniem. Nie robimy z nich żurawiny do mięsa, więc się nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwona30 Opublikowano 4 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2007 Dzięki dziewczyny za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2007 Mój stary przepis. 1 kg żurawin 60 dag cukru żurawiny umyć i przebrać, 1/3 część mniej wyrośniętych przetrzeć przez sito. Do przecieru dodać cukier i zagotować syrop. Do syropu dodać pozostałe owoce i gotować aż owoce staną się szkliste i będą opadać na dno naczynia, a syrop będzie wykazywał krzepliwość. Nakładać gorący do słoików i uszczelniać. Jezeli chcesz mieć dżem do drobiu, mięsa albo wędlin to dodaj mniej cukru aniżeli w przepisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac51 Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 A może coś takiego ;) borówki ,żurawiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monika_35 Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 Na pewno coś znajdziesz. Ja nie robiłam jeszcze. Zawsze kupuję w słoiczku. Są pyszne zwłaszcza do różnych mięs. Można zrobić np. taki sosik: 8 łyżek żurawiny (tzn już takiej przetworzonej) 2 łyżki chrzanu 1 łyżka majonezu Rewelacja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monika_35 Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2007 Gdzieś mi ta żurawina utkwila w pamięci i znalazłam ostatnio ciekawy przepis na sałatkę. Może ktoś będzie chętny, więc zamieszczam. Brzmi calkiem smakowicie i zdrowo. A do tego np panierowany camembert i czerwone winko? Sałatka z żurawiną kilka listków sałaty porwanej kilka liści szpinaku garść orzechów włoskich feta pokrojona w kostkę garść żurawiny natka pietruszki 1 łyżka oleju z orzechów wloskich pieprz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minia51 Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2007 znalazłam takie przepisy na ulotce jak kupowałam żurawinę w słoiku: Chrzan z żurawiną 2części tartego chrzan1część przecieru z żurawin(słodzonego) 1 łyżeczka soku z cytrynyCałośc dobrze wymieszać i zamknąć w słoiku Przysmak z żurawin i pomarańczy szklanki żurawin 1pomarańcza 7/8szklanki cukru Pociąć w maszynce żurawiny i pomarańczę, dodać cukier wymieszać. pozostawić na kilka godzin przed spożyciem Dżem z żurawin i dyni 75dkg żurawin 75dkg dyni 75dkg cukru Żurawiny lekko rozgnieść, tylko część owoców zmiażdżyć. Dodać cukier i mieszającogrzewać do wrzenia. Obraną dynię zetrzeć na grubej tarce i dodać do podgotowanych żurawin, gotować razem aż dżem będzie odpowiednio gęsty a dynia szklista.Gorący dżem zamknąć w słoikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minia51 Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2007 Galaretka żurawinowa 4 szklanki żurawin 1 i 1/2 szklanki wody 2 szklanki cukru Żurawiny gotować z wodą pod przykryciem przez 15 minut, aż zmiękną(uwaga; mogą wykipieć) Następnie przetrzeć masę przez sito, dodać cukier z zagotować (3 minuty), umieścić w słoiku i szczelnie zamknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.