grumko Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2007 Placek cukiniowo - serowy SKŁADNIKI: 4-5 małych kabaczków lub cukinii (wielkości polskich ogórków) drobno startych i starannie odciśniętych z wody, 250 g pokruszonej fety, 3 jajka, 5 łyżek kaszki manny, dużo zielonego (natka pietruszki, koperek, szczypiorek, miętą), czosnek wyciśnięty , sól, pieprz. SPOSÓB WYKONANIA: Wszystkie składniki wymieszać. Włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, tak żeby warstwa nie była grubsza niż 3 cm. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. Do zrumienienia. Placek można podawać i na ciepło i na zimno, z sosami jakimi się lubi ( jogurtowe z czosnkiem , pomidorowe itp.) My jedliśmy go z sosem piazzaiola: SKŁADNIKI: 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 zielona słodka papryka, 1 czerwona słodka papryka, 1 łyżka oliwy z oliwek, 5 dag małych pieczarek, 1 duża puszka 400g siekanych pomidorów, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, sos tabasco, 1 łyżeczka suszonego oregano, sól, pieprz. SPOSÓB WYKONANIA: Posiekaną cebulę, czosnek i papryki wrzucamy do garnka i dodajemy oliwę. Podsmażamy na niewielkim ogniu ok. 5 minut. Dorzucamy pieczarki i smażymy mieszając kolejną minutę. Dodajemy siekane pomidory i koncentrat pomidorowy. Dusimy ok. 10 minut do zgęstnienia. Doprawiamy sosem tabasco, dodajemy oregano, solimy pieprzymy. Smacznego!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 Zarówno placek jak i sos wyglądają smakowicie, mniam...trzeba będzie spróbować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monika_35 Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 Racja, ten placek wygląda rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.