Skocz do zawartości

Racuchy Drożdżowe


Klosewik

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobić zaczyn: 3 dkg (1/3 kostki) drożdży rozkruszyć do kubeczka, dodać 2 łyżki cukru, trochę mleka i mąki, żeby powstał płyn gęsty, jak śmietana. Przykryć ściereczką, dać urosnąć. Nie będzie to trwało długo. Następnie w oddzielnym naczyniu wymieszać mikserem 2 jajka, 2 łyżeczki cukru, szczyptę soli, 1 szklankę mleka zimnego, 1,5 szklanki mąki. Dodać rozczyn. Płyn nie może byc zbyt "wodnisty". Jeżeli tak będzie, dodać trochę mąki. Ponownie przykryć ściereczką, tym razem "ruszanie" trwać powinno około 20-30 minut. Zaglądać do garnuszka, jak sprawa się przedstawia. Po tym czasie można smażyć racuszki i po odsączeniu ich na papierze kuchennym posypać cukrem. Doskonałe są również z jabłkami, najlepiej kwaśnymi, które można dodać już na końcu, po wyrośnięciu, delikatnie mieszając masę. Smażyć i "wcinać". :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.