justhi Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 Zrobiłam tony buraczków z papryką teraz pora na leczo :P 2 kg zielonej papryki 1 kg czerwonej papryki (lub żółtej) 2,4 kg dojrzałych pomidorów 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 kg cebuli 1,6 kg cienkiej kiełbasy 1 1/3 szk. oleju 4 łyżki słodkiej papryki w proszku cukier ostra papryka w proszku sól Cebulę pokrój w dość grube półplasterki. Wrzuć na rozgrzany olej, posól. Mieszając, smaż 2 min., po czym us aw na mniejszym ogniu i przykryj garnek. Niech cebula pomalutku się dusi. Oczyść papryki, pokrój na ćwiartki, następnie na szerokie paski. Do zeszklonej cebuli wsyp pokrojone strąki papryki oraz słodką paprykę przyprawową, wlej 1 szk. wody, przykryj. Pomidory obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki lib ósemki (w zalezności od wielkości), a następnie wrzuć do duszących się warzyw. Dodaj koncentrat, troc ę soli, wymieszaj i przykryj garnek. Warzywa duś max. 15 min. Pokrój kiełbase w ienkie plasterki i lekko zrumień na suchej patelni (parówki pokrój w dość grube lasterki, ale nie podsmażaj). Wrzuć wędliny do leczo, wymieszaj i duś jeszcze 5 in. Warzywa powinny być półtwarde. Do wyparzonych słoików nałóż leczo, tak by si gało do wys. 3 cm poniżej nakrętki i starannie je zamknij. Gotuj 50 min. Wyjmij łoiki, ustaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. SMACZNEGO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łolga Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Ja robię takie leczo ale na obiad a nie do słoików :P pychota. Ja dodaję jeszcze dosłownie odrobinę cukru pod koniec, zdecydowanie lepiej wtedy smakuje. Pozdrawiam. ups , dopiero zauważyłam ,że u Ciebie w składnikach też jest cukier :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
justhi Opublikowano 5 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2008 ups , dopiero zauważyłam ,że u Ciebie w składnikach też jest cukier :razz: Oj, tam taki króciótki jest ten napis: "cukier", więc żaden problem :D Rówież pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martaskowronek26 Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Pyszny przepis :) Gratuluję :) Sama też od niedawno się specjalizuje w leczo ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakija Opublikowano 8 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Wiecie ze nie pomyslalam o zawekowaniu lecza nigdy. Przepis swietny wiec moze warto by bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.