Skocz do zawartości

Leczo


justhi

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłam tony buraczków z papryką teraz pora na leczo :P 2 kg zielonej papryki 1 kg czerwonej papryki (lub żółtej) 2,4 kg dojrzałych pomidorów 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 kg cebuli 1,6 kg cienkiej kiełbasy 1 1/3 szk. oleju 4 łyżki słodkiej papryki w proszku cukier ostra papryka w proszku sól Cebulę pokrój w dość grube półplasterki. Wrzuć na rozgrzany olej, posól. Mieszając, smaż 2 min., po czym us aw na mniejszym ogniu i przykryj garnek. Niech cebula pomalutku się dusi. Oczyść papryki, pokrój na ćwiartki, następnie na szerokie paski. Do zeszklonej cebuli wsyp pokrojone strąki papryki oraz słodką paprykę przyprawową, wlej 1 szk. wody, przykryj. Pomidory obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki lib ósemki (w zalezności od wielkości), a następnie wrzuć do duszących się warzyw. Dodaj koncentrat, troc ę soli, wymieszaj i przykryj garnek. Warzywa duś max. 15 min. Pokrój kiełbase w  ienkie plasterki i lekko zrumień na suchej patelni (parówki pokrój w dość grube  lasterki, ale nie podsmażaj). Wrzuć wędliny do leczo, wymieszaj i duś jeszcze 5  in. Warzywa powinny być półtwarde. Do wyparzonych słoików nałóż leczo, tak by si gało do wys. 3 cm poniżej nakrętki i starannie je zamknij. Gotuj 50 min. Wyjmij  łoiki, ustaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.  SMACZNEGO!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 5 lat później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.