Skocz do zawartości

Sałatka Z Grzybów (opieńki)


Dorunia

Rekomendowane odpowiedzi

-1 wiadro grzybów -1 szklanka octu -2 szklanki oleju -1/2 kg.cebuli -1 łyżka cukru -do smaku sól i pieprz -3 ziarenka ziela angielskiego -1 listek laurowy Grzyby dokładnie umyć i obgotować w osolonej wodzie,obgotowane przepłukać zimną wodą i zostawić na całą noc na durszlaku do obcieknięcia. Cebulę podsmażyć na oleju do miękkości,żeby nie była złota tylko szklista i miękka,dodać grzyby i resztę składników i gotować na małym ogniu około 10 minut...gotujące wkładać do słoiczków,zamknąć dobrze.NIE PASTERYZOWAĆ!!!

post-2690-1190280926_thumb.jpg

post-2690-1190281022_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Doruniu też robię takie opieńki z cebulką.Potwierdzam,że są pyszne,strasznie śliskie,ale pyszne.W zimie jak znalazł do biadku i nie tylko,czasem dodaję je też do sałatek lub jako dodatek na stół do mięska,wędlin.Polecam wszystkim :wink:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Opieńki są pewnie takie śliskie jak maślaki nieznam tych grzybów i ich nie zbieram ja wczoraj byłam na grzybach zebrałam wiadro maślaków i dałam koleżance około 50 prawdziwków też się podzieliłam a takie cudo znalazła moja córka.

post-5399-1190651727_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Mac za odpowiedź...opieńki nie są tak samo śliskie jak maślaki,ale trochę są jak każde inne grzybki :!: Ja nigdy nie dodawałam tej sałatki do zupy grzybowej,więc nie mam zielonego pojęcia,czy ona się nadaje,ale jest w tej sałatce ocet to chyba raczej nie nadaje się do zupy. Pozdrawiam :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Opieńki nie nadają się raczej do zupy grzybowej/najlepsze pawdziwki lub podgrzybki/, wg mnie najlepsze są do octu lub po obgotowaniu jako np dodatek do zapiekanek lub na ciepło w smietanie z dodatkiem cebuli i boczku. Przyjazd mojego męza sie opóźnia więc pewnie nici z grzybków w tym roku. kogo ja wyśle do lasu? :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.