Gość śmietanka Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2007 znalazlam kilka fajnych przepisow na kawke..najbardziej podchodzi mi ten z marcepanem ale jeszcze nie wyprobowalam:) [link wygasł] i przy okzji prosba...podajcie jakies przepisy na kawke:) jakich przypraw uzywacie? macie jakies sekretne receptury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasiulek Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2007 Witaj śmietanko :wink: Chyba przez przypadek wystawiłaś dwa takie same tematy na forum?! Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2007 Ja ostatnio polubiłam kawę z likierem amaretto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2007 Ja też lubię kawę z likierem amaretto,ale smakuje mi też z likierem czekoladowym :wink: i czasem robimy sobie kawę ze spirytusem i koglem moglem na wierzchu...mmmm już dawno jej nie piłam i muszę zrobić rodzicom,mężowi i sobie w weekend na działeczce do lepszej werwy do pracy przy ogrodzeniu :wink: :!: :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeLarge Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2007 ostatnio moja siostra ugościła mnie bardzo dobrą kawą, przepis jest bardzo prosty: do kawy rozpuszczalnej podanej obowiązkowo w filiżance (tak do 3/4 wysokości naczynia) dodajemy bitej śmietany (w wersji siostry była to śmietana w aerozolu). Ilość dodanej śmietany określę w sposób nastepujący: tak by wystawało i to sporo :wink: a następnie utworzony w ten sposób "kopczyk" śmietany posypujemy startą gorzką czekoladą polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2007 A ja polecam kawę rozpuszczalną lub filtrowaną zalaną koglem moglem :wink: Jest super :wink: dajcie znać jak zakosztujecie :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasiulek Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 Ja uwielbiam kawę po cesarsku... :!: jest pyszna :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeLarge Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 pozwolę sobie uzupełnić wypowiedź koleżanki: kawa po cesarsku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasiulek Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 Dzięki DeLarge :!: za uzupełnienie mojej wypowiedzi :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klamerka Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2007 Narobiliście mi smaka na kawkę z koglem-moglem :wink: Pytanie tylko mam- z ilu jajek zrobić kogiel-mogiel na jeden kubek? Jedno jajko to w sam raz czy za mało? I czy można jeszcze mleczka do kawy dolać czy już niekoniecznie? Aaaa! No i jaki to ma być kogiel-mogiel? Tak "zwykły" ucierany czy też taki, że uciera się samo żółtko i cukier a z białek ubija się pianę i dopiero potem się to łączy?.... Tiaaa, może lepiej jak sobie zrobię swoją normalną kawkę z bita śmietaną :wink: Ale temat przepyszny! :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
justhi Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2007 Pijam zwykłą czarną kawę lub z odrobiną mleka. Zimą lubię wsypać troszkę cynamonu. Kiedyś robiłam kawę po holendersku. Była dobra, ale dla mnie za słodka (nie słodzę). Spróbujcie. dla 6 osób: 1 1/2 szk. mocnej kawy 1 szk. cukru 2 łyżki masła 3 żółtka 2 łyżki mąki 1 l jasnego piwa kieliszek koniaku szczypta gałki muszkatołowej szczypta posiekanej wanilii Masło utrzeć z cukrem w rondelku. Przez cały czas ucierając dodawać po jednym żóltka, potem stopniowo wsypać mąkę. 1/2 szk. piwa wlać do masy, dodać gałkę muszkatołową i wanilię, dokładnie wymieszać. Postawić na ogniu, podgrzewając i stale mieszając wlewać powoli pozostałe piwo. Zestawić z ognia, wlać koniak i kawę, rozlać do filiżanek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klamerka Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2007 Zrobiłam kawę z koglem-moglem. Niezła. Tylko z racji mojej nadwrażliwości na zapachy, niestety dla mnie jest zbyt pachnąca jajkiem (no tak, a czym ma pachnieć, jak jest z koglem-moglem... :wink:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolanta Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2007 Justih mieszkam wlasnie w Holandii i nie spotkalam sie z taka kawa :-) .Tu sie pija kawe z ekspressu.Sory.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
justhi Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2007 Jolu, ta kawa miała taką nazwę w gazecie "Moje gotowanie". Sama jej nie wymyślałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.