Klamerka Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2007 Ilości podaję oczywiście "na oko". Średnica naczynia żaroodpornego do zapiekania potrawy wynosi 22 cm. Jak zrobię całą formę, to mamy z TŻ obiad na dwa dni... :-) Wstęp może mało zachęcający, ale szczerze polecam tą zapiekankę. Osobiście nie przepadam za ziemniakami, nieczęsto goszczą na naszym stole ale jeśli już to właśnie w takiej postaci, bo są pyszne! :-) -z pół kilo zieminiaków -3-4 jajka -200-250 g śmietany 12 % -mała cukinia -6-8 cebul -kiełbasa (ilość wg upodobań) -2-3 ząbki czosnku -przyprawy -żółty ser -szczypiorek (można zastąpić go jakąś inną "zieleniną', np. rzeżuchą, bazylią) Ziemniaki ugotować (najlepiej w mundurkach, ale oczywiscie niekoniecznie; moga być na przykład z "wczorajszego" obiadu ;-) ). Obrać, pokroić w plastry. Drobno pokrojone cebule i cukinię poddusić na patelni. W połowie smażenia dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Pod koniec dodać starty czsonek. Przyprawić do smaku. W żaroodpornej formie (albo na dość wysokiej blaszce) ułożyć warstwami: zieminiaki, na to farsz z patelni, znów zieminaki. I jak starczy miejsca, to czynności powtórzyć :-) Przygotować sos: wymieszać jajka, dodać śmietanę oraz drobno pokrojony szczypiorek. Przyprawić. Zalać sosem potrawę, posypać całość startym żółtym serem. Piec około 20 minut, do czasu "ładnego" połączenia się sosu z potrawą :) Zapiekanka świetnie komponuje się z sosem czosnkowym i lekką sałatką. Smacznego!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 29 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2007 Klamerko jaką dajesz kiełbaske i w jakiej temperaturze piec? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klamerka Opublikowano 29 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2007 Kiełbasa- obojętnie jaka. My raczej wybieramy te tańsze -podwawelska, francuska jest niezła, czasami śląska, ale to w sumie obojętne. Najlepiej wybrać taką jaka Tobie smakuje :-) A temperatura... Cóż... nasz piekarnik tego nie wie... ;-) A tak "na oko " powiem, że niech to będzie 180 stopni C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaka 79 Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2007 Wczoraj na obiad robiłam tę zapiekankę. Wyszła super, ciekawy smak ma podduszona cebula i cukinia w połączeniu z czosnkiem. Pyszny sosik. Piekłam ją znacznie dłużej, tj. 40 min. Wg mnie można ją piec w wyższej temperaturze - ok. 200-220 stopni co znacznie skróci czas zapiekania. Pozdrawiam gorąco i dziękuję za taki pyszny pomysł na obiad. Kaśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kofik Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2007 Witam, ja robie podobnie, ale zamiast cukini kroje 2-3 ogorki kiszone i czasem dodaję zamiast kiełbasy konserwę, zazwyczaj wieprzowinę w sosie własnym. Ogórki robią swoje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klamerka Opublikowano 3 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2007 Kasiu nie ma za co dziękować! Ale nie ukrywam, że jest mi bardzo miło przeczytać taki komentarz. I to ja dziękuję za ważne uwagi co do przyrządzania :mrgreen: Kofik- świetny pomysł z tymi ogórkami :shock: Uwielbiam modyfikacje przepisów i często próbuję nowych sposobów na jakąś potrawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kofik Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2007 Z ogórkami jest naprawde pyszna, ale trzeba z wyczuciem, zeby nie byla za kwasna. Dzieki i pozdrawiam, moze jutro zrobie na obiad własnie taka zapiekanke... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.