Skocz do zawartości

Masa Do Wafli-grudki Mleka W Proszku


thallia

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze powiedzcie mi jak mam dodac mleko w proszku do masy, wczesniej gotowanej aby nie było grudek. Przepis na mase na wafle znalazłam na opakowaniu mleka w proszku łaciatego. Jest pyszne, ale wychodza grudki, a ja chciałabym, aby masa była jednilita. W skład masy wchodzi: mleko, masło, cukier, kakao, na koncu mleko w proszku. Jak będziecie chciały, to napisze proporcje. Jutro chcę znowu zrobic te wafle, a nie mam pomysłu na to, jak ustrzec sie grudek. Prosze o radę:mrgreen:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robię taką masę w ten sposób: - najpierw gotuję mleko z masłem i cukrem studzę dodaję mleko w proszku i kakao ucieram wałkiem a jak zrobią się grudki to przecieram przez sitko ale jak jest masa letnia to nie powinno się zrobić grudek spróbuj może się uda. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje za radę. Tak zrobie jak piszesz, czyli poczekam az masa wystygnie. Ale tam w przepisie jest podane ze własnie do gotujacego sie dodac to mleko. Czas gotwania cos tez za dlugi mi sie wydaje, bo 20min. Tez tak gotujesz to długo? DZzęki, pozdrawiam:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,ja robiąc masę używam blendera,tego z nożem.Kiedy masa przestygnie(nie parzy jak się dotknie palcem)wsypuję mleko w proszku,blenderem(kiedyś miałam taki nóż nakręcany na tył miksera ale się zepsuł),miksuję aż mleko się wchłonie,nigdy żadnych grudek nie mam.Tę masę robię już dłuuuuugo,napełniam też nią babeczki.Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oczywiscie, ze moge podac przepis. Jest on tez na łaciatym mleku w proszku, ale na wypadek, gdyby tego mleka nie było w zasięgu u Ciebie, podaję, piszą ze jest to przepis na każda okazję. Masa kaimakowa 1 szklanka mleka 1 szkl.cukru 1/3 kostki masła 2-3 łyżki kakao 3/4 szkl. mleka w proszku Do naczynia wlac mleko, dodac cukier i masło, kakao. gotować 20 min.Gdy ostygnie dodac mleko w proszku, Kilka razy zagotowac, ciągle mieszac! Przekładac wafle masą na ciepło. Po ostygnieciu masa gotowa do spozycia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.