mamalu Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2007 Szukam przepisu na farsz do pierogow Lwowskich.Moze ktos ma lub wie jak taki farsz zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamalu Opublikowano 7 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2007 Chcialam sie z wami podzielic wiec gdzies sie w internecie doczytalam ze pierogi lwowskie to z farszem ziemniaczanno-cebulowym.Jest jeszcze podobno jedna wersja z ziemniakami cebula i grzybami i kapusta. Moze ktos cos wie ,moze pod inna nazwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac51 Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2007 Mamalu :P Ja znowu wyczytałem,że są nadziewane twarogiem i tartymi ziemniakami. :P Niestety nic więcej nie wiem.Pozdrawiam :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monika_35 Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2007 Ja również słyszalam, ze pierogi lwowskie nadziewane są ziemniakami i twarogiem. Ojej jak ja lubię takie dania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamalu Opublikowano 8 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2007 Najgorsze jest to ze nigdzie nic konkretnego na ten temat nie mozna znalesc.Moja babcia pochodzila ze Lwowa i kiedys jako dziecko jadlam u niej takie pierogi,to bylo tak bardzo dawno ze pamietam tylko jakie byly dobre:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2007 Ja mam stary przepis ale na pierogi ruskie. Ziemniaki gotuje się w łupinach, następnie ostudzone obiera się i przepuszcza przez maszynkę z twarogiem i cebulą zrumienioną na tłuszczu. Do smaku dodaje się sól i pieprz. Jeżeli ktoś sobie życzy przepis to proszę bardzo podam proporcje z zrobieniem ciasta włącznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niuniaczek Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2007 pamiętam kiedyś taki program w telewizji o Lwowie i tam były daania regionalne - były tam takie pierogi z kaszą (chyba gryczaną), twarogiem i ziemniakami - nie pamiętam dokłądnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac51 Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2007 Halino :P Nie ma lwowskich...mogą być ruskie :P Na pewno tez dobre. Czekamy na przepis :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamalu Opublikowano 9 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2007 Ja wlasnie tak robie pierogi ruskie tak robila moja babcia. A te pierogi Lwowskie to chyba czysty sentyment,Boze ile bym dala zeby takie jeszcze zjesc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2007 Pierogi ruskie Ciasto 40 dag mąki 1 jajo około 1/8 l wody sól Do przesianej mąki wbić jajo, dodać sól i wodę, zarobić ciasto mieszając nożem, starannie wyrobić. Wałkując ciasto nie podsypywać go zbytnio mąką, aby nie wysuszać powierzchni ciasta, która powinna być lepka. Podzielić ciasto na części, przykryć czystą ścierką, aby ciasto nie obsychało. Każdą część rozwałkować cienko, wykrawać szklanką lub foremką krążki, na które nakładać nadzienie. Ciasto można również pokroić w kwadraty o boku 8 cm. Ciasto z nadzieniem składać na pół ( kwadraty składać po przekątnej) zlepić dokładnie brzegi uważając aby nadzienie nie dostało się między brzegi. Zlepione pierogi przykryć czystą ścierką, aby nie obsychały. Do wrzącej, osolonej wody wkładać pierogi partiami, zamieszać i przykryć. Gdy zaczną się gotować, odkryć i dogotować. Wybierać łyżką cedzakową na cedzak, przelać gorącą wodą, osączyć. Nadzienie 80 dag ziemniaków 40 dag twarogu 1 większa cebula Tłuszcz do zrumienienia cebuli i polania pierogów Ziemniaki wyszorować, wypłukać, ugotować, ostudzić, obrać ze skórki, przepuścić przez maszynkę z twarogiem i cebulą obraną i drobno posiekaną zrumienioną na tłuszczu, utrzeć dokładnie, dodać do smaku sól i pieprz. Na wycięte krążki ciasta nakładać nadzienie i postępować tak jak opisałam wyżej. podawać polane tłuszczem. Można również podawać polane stopioną słoniną lub śmietaną. Również podaje się odsmażone na tłuszczu. Ja tych pierogów nie robiłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.