Skocz do zawartości

Pyszne Ciasto Cytrynowe


Gość ochelcia

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto:

4 całe jajka

20dkg masła

20 dkg cukru

25 dkg mąki

1 cukier waniliowy

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem cytrynowy:

800 ml wody

1 szkl. cukru

2 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego

12,5 dkg masła

sok z 3 cytryn

Krem:

400 ml śmietany kremówki

śmietan fix

2 łyżki cukru pudru

Lukier:

25 dkg cukru pudru

3 dkg planty

5-6 łyżek soku z cytryny

Zagnieść ciato, wyłożyć do prostokątnej blachy.Piec 15-20min. w temp. 180 stopni.

Ugotować budyń na wodzie; do gorącego dodać masło i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać i wylać gorący na wystudzone ciasto. Odstwić do wystygnięcia. Następnie posmarować masę budyniową ubitą śmietaną i ułożyć herbatniki maśłane(najlepiej LEIBNITZ), zrobić lukier: cukier wymieszać z sokiem z cytryny, dodać rozpuszczoną i przestudzoną plantę. Posmarować herbatniki i wstawić do lodówki aby stężało.

Ciasto palce lizać. Smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.