Skocz do zawartości

Ryba Po Grecku - Psari Marinato


grumko

Rekomendowane odpowiedzi

Ryba po grecku - PSARI MARINATO

SKŁADNIKI: 60 dag ryb morskich, sok z cytryny, mąka, szklanka oliwy, 4-6 łyżek octu winnego, pół szklanki białego wina, 1 i 1/4 szklanki soku pomidorowego, garstka ziół (2 gałązki natki pietruszki, gałązka rozmarynu, gałązka bazylii), 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, szczypta cukru

WYKONANIE: Sprawić i umyć ryby, skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mące. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć ryby aż się dobrze zrumienią. Ułożyć w głębokim naczyniu i trzymać w cieple. Oliwę pozostałą ze smażenia przelać do miseczki, umyć patelnię i wlać oliwę przez sitko, by nie dostały się resztki ze smażenia. Rozgrzać ją, wsypać 3 łyżki mąki, rozmieszać i zrumienić. Wlać ocet, sok pomidorowy, wino, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz i cukier. Mieszając, połączyć wszystkie składniki. Przyprawić sos tak, by był pikantny. Zioła ciasno zawinąć w gazę, związać nitką i włożyć do sosu. Podgrzewać, stale mieszając 6-8 minut. Wyjąć zioła i czosnek, sosem zalać rybę. Można podawać od razu, lub ostudzić i podawać na zimno. W chłodnym miejscu potrawę można przechowywać przez 3-4 dni.

post-5244-1191835020_thumb.jpg

Smacznego!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.