Skocz do zawartości

Rolada Jabłkowa


teresap

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 98
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja mam od znajomej taki przepis na masę serową do rolady biszkoptowej: 1/2 kg mielonego sera półtłustego 200 ml śmietany 30% 1 opakowanie cukru waniliowego 2-3 łyżki cukru pudru aromat śmietankowy 1 łyżka żelatyny Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Do mielonego sera dodać ubitą śmietanę i kilka kropel aromatu śmietankowego. Razem delikatnie połączyć. Na koniec dodać ostudzoną - może być letnia - żelatynę (natomiast nie może być tężejąca, bo jak się połączy z zimną masą to zaraz tężeje i nawet nie zdąży się wymieszać, tylko robią się takie krupki, a sama masa jest rzadka :) ) Potem gotową masę serową rozsmarowujemy na biszkopcie i zwijamy. Taką roladę włożyć do lodówki do schłodzenia - smacznego :-( Ps. Nie zdążyłam go jeszcze wypróbować. Przepis wydaje się być dobry, zastanawiam się tylko nad tą żelatyną czy nie dodać jej więcej, przynajmniej jeszcze pół łyżki :sad:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dorotko przepraszam ale uważam że do mojej rolady nie zda egzaminu ta masa serowa, bo jest żelatyna na pewno będzie dobra do rolady gdzie biszkopt się piecze smaruje masą i zawija

Tu proponowała bym ser z ciasta Izaury

np.

1/2 kg sera białego

3 jajak

1 szkl. cukru

cukier waniliowy

Oczywiście porcje zmiejszyć :)

POZDRAWIAM :sad:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No upiekłam i mogę napisać że okej :-( ciut za długo przytrzymałam w piecu.

Miała by inny efekt i smak po polaniu lukrem + płatki migdałowe

Ogólnie prosta, szybka, smak jaki kto sobie życzy tz. serowa,makowa, owocowa itp.

No i mam nadzieję że smakuje ? :sad:

Pozdrawiam :)

post-6127-023652100 1305363017_thumb.jpg

post-6127-017415800 1305363034_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.