dana2005 Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2005 Biszkopt: 6 jaj, 5 łyzek cukru, 5 łyżek maki tortowej, 1łyżka mąki ziemniaczanej, szczypta soli, sok z pół cytryny, cukier waniliowy, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Zółtka, cukier waniliowy, 4 łyżki cukru cukru - ubijamy na puch ok. 5 min., dodajemy sok z cytryny i delikatnie i stopniowo mieszamy z przesianą 3 krotnie mąką z proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę, dodajemy resztę cukru. 1/3 ubitych białek dodać do ciasta, lekko wymieszać następnie dodać resztę ubitych białek i ponownie delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub ręką (aby ciasto nie straciło puszystości). Wysmarować boki tortownicy(dna - nie) wyłożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrznego do 180 oC, piec ok. 40 min. Po upieczeniu foremkę odwrócić do góry dnem i postawić brzegiem na 3 szklankach. Pozostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu wyjąć, przekroić 2 razy. Masa serowa: - 0,75 dag dobrego białęgo sera, ok 1,5 szklanki cukru, 4 jajka (zmiksować), - 20 dag masła zagotować, - budyń śmietankowy na 3/4 litra rozpuścić w 3/4 szkl. mleka. Rozpuszczone gorące masło wlać do masy serowej - zagotować, następnie dodać rozpuszczony budyń i ponownie zagotować(mieszać bo łatwo się przypala). Na końcu dodać namoczone wcześniej rodzynki. Gorącą masą przełożyć biszkopt. Następnie tort włożyć na 3 godziny pod szklaną misę lub do worka foliowego. Wycierać zbierającą się parę. Na koniec oblać gotową polewą czekoladową. Pycha. Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.