Skocz do zawartości

Kugiel Warmiński


justhi

Rekomendowane odpowiedzi

Wynalazłam niedawno ten przepis w gazecie. Był polecany przez kogos sławnego. A najważniejsze: w jego składzie jest kapusta (co dla mnie jest wystaczającym powodem do wypróbowania) 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 kg kiełbasy 1/4 kg wędzonego boczku 1/4 kg grzybów 1/2 szk. gorącego mleka 1/2 kapusty 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz Kapustę parzymy w osolonej wodzie, zdejmujemy kilka liści i odkładamy; resztę szatkujemy, dusimy w wodzie, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy podsmażone grzyby. Na oleju smażymy pokrojoną cebulę, czosnek (ja daję w łupinkach, bo podobno zachowuje wię ej aromatu), kiełbasę i boczek. Ziemniaki ścieramy, dodajemy jajko, mąkę i gorące mleko, masę mieszamy. Mieszamy wszystko razem. Do formy przekładamy część masy, przykrywamy sparzonymi liśćmi kapusty i nakładamy drugą porcję masy. Pieczemy w temp. 200st.C ok. 2,5 godz. Podawałam z sosem pomidorowym, ale pewnie z grzybowym też by było oki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Justhi mam pytanka czy cala kapuste pazymy w wodzie i mniej wiecej jaki czas?Czy ziemniaki scieramy na drobnych oczkach tak jak na placki ziemniaczne?No i jeszcze chodzi mi o grzyby czy to maja byc pieczarki? dlatego o to pytam bo mam ochote niebawem sprobowac zrobic yen kugel. :P .A i czy to w naczyniu zaroodpornym piec?Prosze o szczegolowa odpowiedz.Pozdrawiam.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kapustę parzyłam, jak na gołąbki, czyli tak długo, że mogłam bez problemu ściągnąć liście. Ziemniaki ścierałam jak na placki ziemniaczane, bo w przepisie nie było to podane. Ja nie miałam pieczarek, tylko grzyby z lasu, ale na pewno mogą być też pieczarki. Wszystko zapiekałam w brytfannie pod przykryciem. Wierzch pięknie się zrumienił :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U nas to się nazywa kugiel lub rejbak

Troszkę inny przepis :

4 – 5 kg ziemniaków startych na dużych oczkach

2 – 3 łyżki mąki

5 – 7 cebul większych pokropionych w księżyce i usmażonej

do tego dodatki wedle uznania lub wszystko to co jest w lodówce

4 jajka

kiełbaski ( obsmażyć )

boczku

Wszystko wymieszać i piec w dobrze nagrzanym piekarniku do lekkiego zarumienienia około 1,5 godz. + - ja jeszcze po upieczeniu obsmażam na chrupiącą

A można dać pieczarek obsmażonych i zasypać serem

Lub poukładać żeberka Oczywiście posolić , pieprzyć i ja daje majeranek - to na ostro!!!

post-6127-1192627733_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

A ja jestem z Warmii i pierwszy raz słyszę o tej potrawie...

Może usprawiedliwieniem niech będzie fakt, że jestem z pierwszego pokolenia urodzonego właśnie tu, i dlatego obce są mi tradycje i obyczaje mojej ziemi... Wstyd...

A co do przepisu: po odjęciu z kapusty kilku listków, Justhi napisała:

resztę szatkujemy, dusimy w wodzie

Rozumiem, że zalewamy poszatkowaną kapustę tylko trochę, tak by zmiękła, a nie tak by zalać ją jak na zupę? Czy coś nie tak myślę?

I jeszcze jedno- liście kapusty mają być tylko pomiędzy jedną a druga warstwą? A może dać je na dno formy? I czy one są w ogóle niezbędne? :wink:

Muszę koniecznie zrobić coś takiego! Czas poznać swoją historię, a tak jest najpyszniej! :|

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Klamerko, dobrze zrozumiałaś, jeśli chodzi o duszenie tej kapusty-tylko tyle wody, żeby zmiekła. Niczym nie wykładałam brytfanny i było oki, a liście włożyłam między 2 warstwy masy. Upewnij się, czy to rzeczywiście warmińskie tradycyjne danie, bo jeszcze okaże się, że to tylko nazwa, jak w przypadku "kawy po holendersku", o której nic nie wie, mieszkająca w Holandii, Jolanta.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.