Skocz do zawartości

Kremówki


AnnaK

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis jest długi,ale ciasto robi się szybko,zawsze udaje się i można je podać zarówno do niedzielnej kawy jak i na świąteczny stół. Ciasto I : 1 szklanka mąki 1/2 kostki masła lub Kasi Zagnieść,podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika. Ciasto II : 1 szklanka mąki 1 żółtko 5 łyżek kwaśnej śmietany Zagnieść elastyczne ciasto,podzielić na dwie części.Każdą z części ciasta II rozwałkować na cienki placek, na niego pokruszyć ciasto I, lekko przygnieść, zwinąć w rulon, a później w ślimaka i rozwałkować każdą część odzielnie.Położyć na blasze wysypanej mąką,nakłuć gęsto widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.10min w temp.200st na złoty kolor. Krem: 2 jajka i 2 żółtka zmiksować z 10 łyżeczkami cukru pudru, 1 cukrem waniliowym i 8 łyżeczkami maki pszennej. Zagotować 0,5 l mleka, wlać na nie krem i ugotować. Ciepły krem wyłożyc na pierwszy placek. Po wystygnięciu kremu położyć na niego bitą śmietanę. 1i3/4 łyżki żelatyny rozpuścić w małaej ilości mleka. 0,5 l śmietany kremówki ubić z jednym cukrem waniliowym, 1/4 szklanką cukru pudru i 1 Śnieżką. Pod koniec ubijania wlać dobrze ciepłą żelatynę. Na wierzch położyć drugi placek,lekko przycisnąć,posypać cukrem pudrem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.