Skocz do zawartości

Bułeczki Koktajlowe


Lusia

Rekomendowane odpowiedzi

Bułeczki koktajlowe

50 dag mąki pszennej typu 550

20 g drożdży

1/2 łyżeczki cukru

1/4 l (szklanka) ciepłej wody

1 łyżeczka soli

PONADTO:

olej do smarowania blachy,

Mąkę wsypać do miski.W środku zrobić zagłębienie i wkruszyć drożdże, wsypać cu­kier, dodać 4 łyżki wody i wymie­szać. Przykryć ściereczką i odsta­wić na 20 min w ciepłym miejscu.

Dodać resztę wody i sól i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45 min.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, należy je ponownie zagnieść i odstawić na dalsze 15 min. W tym czasie nasmarować olejem blachę.

Z ciasta uformować wałek i podzielić go na 10 kawał­ków. Uformować z nich kule i ułożyć je ciasno obok siebie na blasze. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na 30 min w ciepłym miejscu.

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Bułeczki posypać mąką i piec około 20 min w gorącym piekar­niku. Po upieczeniu, ostudzić nieco na kratce. Podawać lekko ciepłe.

Dla odmiany. Bułeczki posmarować przed pieczeniem mlekiem i posypać różnymi nasiona­mi i ziarnami, np. sezamu, maku, dy­ni i słonecznika.

Ja te bułeczki robie z podwójnej porcji.

POLECAM!!! :sad:

post-7689-1192809177_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fajny przepis. Szkoda, że fotka nie jest Twoja tylko z jakieś gazety...

Zawsze fajniej wyglądają nasze zdjęcia, bo te z gazet, czy książek nie zawsze oddają prawdziwy wygląd, wiem coś o tym - nie raz robiłem zdjęcia wszelakiej żywności i czasem zajmuje to nawet kilka godzin, do dzisiaj pamiętam kompot wigilijny ze śliwek i ile zjadł on mi nerwów w końcu i tak musiałem go rozcieńczyć wodą... takie małe oszustwo. Do czego zmierzam... proszę szanować cudzą pracę i chociaż nadmienić źródło z jakiego "pożyczyliśmy" zdjęcie, a ideałem by było podać autora.

PS. Nawiasem mówiąc to HP Scanjet djf 300 robi dobre scany... :sad:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.