Lusia Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 Bułeczki koktajlowe 50 dag mąki pszennej typu 550 20 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/4 l (szklanka) ciepłej wody 1 łyżeczka soli PONADTO: olej do smarowania blachy, Mąkę wsypać do miski.W środku zrobić zagłębienie i wkruszyć drożdże, wsypać cukier, dodać 4 łyżki wody i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 min w ciepłym miejscu. Dodać resztę wody i sól i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45 min.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, należy je ponownie zagnieść i odstawić na dalsze 15 min. W tym czasie nasmarować olejem blachę. Z ciasta uformować wałek i podzielić go na 10 kawałków. Uformować z nich kule i ułożyć je ciasno obok siebie na blasze. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na 30 min w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Bułeczki posypać mąką i piec około 20 min w gorącym piekarniku. Po upieczeniu, ostudzić nieco na kratce. Podawać lekko ciepłe. Dla odmiany. Bułeczki posmarować przed pieczeniem mlekiem i posypać różnymi nasionami i ziarnami, np. sezamu, maku, dyni i słonecznika. Ja te bułeczki robie z podwójnej porcji. POLECAM!!! :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawera Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 Fajny przepis. Szkoda, że fotka nie jest Twoja tylko z jakieś gazety... Zawsze fajniej wyglądają nasze zdjęcia, bo te z gazet, czy książek nie zawsze oddają prawdziwy wygląd, wiem coś o tym - nie raz robiłem zdjęcia wszelakiej żywności i czasem zajmuje to nawet kilka godzin, do dzisiaj pamiętam kompot wigilijny ze śliwek i ile zjadł on mi nerwów w końcu i tak musiałem go rozcieńczyć wodą... takie małe oszustwo. Do czego zmierzam... proszę szanować cudzą pracę i chociaż nadmienić źródło z jakiego "pożyczyliśmy" zdjęcie, a ideałem by było podać autora. PS. Nawiasem mówiąc to HP Scanjet djf 300 robi dobre scany... :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.