figiel Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 Mart masz racje ,musi być dosyc mocno przyprawione .Pieczarki najpierw usmażyłam z cebulą i przyprawiłam ,nie dawałam surowych .A cały płat miesa natarłam solą ,czosnkiem i majerankiem .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 Ja mieso tez natarlam ale moze za malo no i dalam surowe pieczrki i cebule i to byl chyba moj blad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Właśnie zrobiłam zawijaska i będzie na obiadek.Użyłam jednak filetu z indyka .Dam znać jak smakował . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Mojej rodzince zawijasek nie bardzo przypadł do gustu.Spróbuję następnym razem dodać marnowanej papryki,żeby polepszyć smak. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 Dzisiaj jadłam mięsko na zimno z chlebkiem i całkiem fajnie smakowało.Położyłam odrobinę papryczki konserwowej i super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rossi Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 Mam zamiar zrobić tego zawijaska na impreze urodzinową, FIGIEL jakie przyprawy i mniej więcej ile dałaś (żeby zrobić ze schabowego)? Boje sie że dam za mało tak jak Mart albo za dużo i wyjdzie niedobre a to ma być główne danie. P.S. Jak sie zabrać za rozkrojenie schabu na taki równy płat rozcina sie pośrodku i rozbija czy jakoś inaczej? Polećcie jakąś sałatkę do niego :) Pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2009 Witam ! rossi ,ja przyprawy dałam na oko ... najpierw dobrze natarłam to mieso ,solą , pieprz , majeranek ,posiekany czosnek i zostawiłam na 1/2-1 godz. , a pieczarki wcześniej usmażyłam z cebula i tez dobrze przyprawiałam, tak samo mielone trzeba doprawić i omleta , bo mieso sporo wchłonie przypraw. A schab rozcinałąm w ten sposób ; kawałek ,najlepiej grubszy ,/ poobcinać zbedne ,wystające kawałki / nacinałam z jednej strony / wzdłuż/ , nie do końca ,potem z tej strony /niedociętej do konca ,/ znowu zaczełam kawałek dalej nacinać w przeciwna stronę ,też nie do konca i znowu z tej strony w przeciwna .Potem rozłożyć ,tę "harmonijkę " :) na płaskiej desce i delikatnie rozbić tłuczkiem i to mięsko natrzeć przyprawami . Rossi mam nadzieje ,że zdążyłam z odpowiedzia. Przepraszam ,że dopiero teraz ,ale nie zauważyłam Twojego postu . Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2009 Rossi dasz rade,jak spojrzysz na kawal miesa to bedziesz wiedziala jak ciac,koniecznie daj podsmazone pieczarki i napisz nam jak poszlo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rossi Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2009 Figiel no pewnie, że zdążyłaś z odpowiedzią będę robiła dopiero ostatniego stycznia na roczek córki :) Hmm starałam sie ale nie wiem czy dobrze zrozumiałam.. powinnam naciąć po dłuższym boku, tak jakbym chciała przekroić na pół ale nie do końca, potem go rozłożyć i rozbić tłuczkiem - nie będzie za gruby? Od razu widać laika kuchennego :D aaa Mart pieczarki na pewno będę smażyć. P.S. Sól zwykła czy ta jodowana do mięsa?? Z góry dzięki za odpowiedzi :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2009 Ja używałam soli zwykłej :) ...reszte odpisałam na pw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agadab Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 upiekłam zawijaska (ale bez omletu), z mięsem mielonym i usmazonymi z cebulką pieczarkami. Bardzo smaczne danie. Dziękuję i polecam. :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rossi Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Nam też smakowało :smile: ciełam w harmonijkę jakoś się udało :smile: ale trzeba nie bać sie i sporo doprawić bo może wyjść mdły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwuśka Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Hej :( kurcze musze sprobowac przepisu, bo mnie zaciekawil. Choc szczerze sama nie moge dodac nic od siebie poniewaz w pieczeniu miesa jestem noga ;D nigdy zadnego nie upieklam. Juz moj Luby na swieta probowal tam cos dzialac. I wlasnie z tego co pamietam to u nas w domu, Mama zawsze piekla rozne szynki, rolady i schab na swieta.Z tego co wiem, to mieso zawsze najpierw mocno nacierala i odstawiala je na jakis czas by przeszlo przyprawami ( oczywiscie nie 30 minut, tylko jakies grubsze godziny ).Pamietam tez, ze zawsze wbijala zabki czosnku w kawaly miesa, co dodawalo mu aromat i lepszy smak. Buziaczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.