lamiczka Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 Ciasto: 75 g rozdrobnionego masła 500 g mąki 1 opakowanie suchych drożdży 75 g cukru 2 jaja 150 ml mleka Nadzienie: 1 łyżka roztopionego masła 150 g suszonych moreli, rozdrobnionych 100 g czekolady mlecznej Milka w kawałkach Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 180°. W misce połączyć masło, mąkę i drożdże aż utworzą się z nich drobne grudki. Dodać cukier, jaja i mleko i wyrobić z tych wszystkich składników gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Na cieście ułożyć rozdrobnione suszone morele i kawałki czekolady. Rozwałkować ciasto i wycinać krążki o średnicy ok. 2,5 cm. Nasmarować tłuszczem tortownicę, a dno wyłożyć papierem do pieczenia. Krążki ułożyć jeden na drugim pochyło wokół brzegów tortownicy, a całe ciasto piec przez ok. 30 minut w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu studzić przez ok. 15 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaka 79 Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2007 Ciasto wygląda tak apetycznie, że zamierzam je upiec w sobotę i mam pytanie czy trzeba je zostawić do wyrośnięcia przed pieczeniem i czy w piekarniku elektrycznym piec przy włączonej górnej i dolnej grzałce czy wystarczy tylko dolna grzałka? Prosze o odpowiedź. Pozdrawiam Kaśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.