justhi Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 kaczka 5-6 dag tłuszczu 10 dag wątrubki z kaczki 15-20 dag pieczarek 4 dag suszonych śliwek 100 ml śmietany 6-8 dag bułki czerstwej 2 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Kaczkę umyć i natrzeć przyprawami, pozostawić na godzinę. Polać tłuszczem i piec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Pieczarki oczyścić, pokroić, dodać do kaczki pod koniec pieczenia razem z wątrubką. Śliwki umyć, namoczyć, ugotować, wypestkować. Miękką kaczkę wyjąć, oddzielić mięso od kości, zemleć dwa lub trzy razy razem ze śliwkami, pieczarkami, wątrubką oraz namoczoczoną w śmietanie bułką, wymieszać z jajkami, doprawić, przełozyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy, wyrównać powierzchnię i piec ok. 40 minut pod przykryciem. Pod koniec pieczenia odkryć w celu zrumienienia. Po upieczeniu wystudzić, wyłożyć na półmisek, udekorować. SMACZNEGO!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.