Skocz do zawartości

Tort- Orzechowy


teresap

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałam tortu na syna urodziny nikt mi nie odpisał.

Postanowiłam zrobić swój.

Wszyscy byli zachwyceni może ni wyglądem ale smakiem nawet ci którzy nie lubią tortu.

PRZEPRASZAM ZA SKROMNOŚĆ

Tort zrobic najlepiej dzień wcześniej

CIASTO

9- 10 jajek

25 dag cukru ?

2 łyżki bułki tartej

30 dag orzechów włoskich

1 łyżeczka proszku

MASA

4 jajka

1 kostka masła

1/2 kostki margaryny kasi

3 łyżeczki kawy

3/4 szkl. cukru (do swojego smaku)

DODATKOWO

1/2 litra śmietany 30%

2 1/2 szt. śmietany fix ? dr edker

1 łyżka płaska cukru pudru

WYKONANIE

3złyżeczki kawy mielonej zaparzamy i odstawiamy

Jajka ubić na parze tzn. naczynie w którym ubijamy wstawiamy na garnek gdzie gotuje się woda

Ubijamy dotąd aż powstanie puszysta pianka

Odstawiamy na bok aby jajka przestygły czyli jak będą zimne Dadajem zmielone orzechy wymieszane z proszkiem i bułką tartą

Wymieszać delikatnie ? ja mieszam robotem na 1

Piec jak biszkopt

Po upieczeniu podzielić na 3 ja nasączyłam 3/4 szk. mocnej herbaty pomieszaną z 1 wyciśniętą cytryną i dolałam rumu ale te nasączenie ni konieczne

MASA

Jajka ubić na parze dodając szczyptę soli potem dodać cukier i jeszcze chwile po ubijać

Potem odstawić do wystygnięcia jajek

Między czasie ucieramy masło z margaryną i do utartego masła dodajemy powoli zimne jajka i fusy z kawy też zimne ( ja dałam jeszcze 5 kostek czekolady którą włożyłam wcześniej do jeszcze ciepłych fusów ) jak dla dorosłych można dodać alkoholu .

Masą przekładamy placki, można trochę zostawić na wierzch i boki

DEKORACJA

1/2 l. śmietany ubiłam ze szczyptą soli i śmietano fix lub dowolnie

Proszę się ni zrażać ubijaniem na parze bo tak naprawdę tort robi się szybko.

I jeszcze jedno samo ciasto bez masy jest pyszne

POLECAM I ZACHĘCAM BO WARTO

NA STRONIE 4 DODAŁAM ZDJĘCIA ROBIENIA TORTU

post-6127-1193583085_thumb.jpg

post-6127-1225207156_thumb.jpg

post-6127-1225207567_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witaj Teresko! To super ,że takie ciemne ciasto wyszło .Może upiekę tylko jak ciasto ,a jak będę miała okazję to zrobię tort .Oczywiście dam znać i trzymam Cię za słowo, że wpadniesz na kawałek :wink: .Ale ile to ma kalorii,wolę nie myśleć :| . Pozdrawiam serdecznie !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Witam! Tereniu tort wykonany na święta .Moi goście przytoczyli dokłanie Twoje słowa-" lepszego nie jedliśmy" . Wczoraj już nie było po nim śladu.Nie wiem w jakiej wielkości piekłaś tortownicy?,bo mi taki wysoki nie wyszedł i środek trochę wpadł. Polewa mi szybko stygła ,musiałam nóż maczać w gorącej wodzie ,żeby rozsmarować, przez to wyszła cieniowana .Ale kiedy chwile postał w ciepłym to smugi zniknęły.W smaku sssuuuuppppeeerrr .Jest bardzo sycący .Dziękuję za przepis .Polecam!

post-6888-1198745334_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.