Skocz do zawartości

Piernik Z Serem


basga

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis mam już dawno i nie wiem skąd ale wreszcie upiekłam to ciasto :) Podobne jest z wyglądu do Izaury ale jednak inne :P 2.5 szklanki mąki 1.5 szklanki cukru 1 szkl.mleka 0.5 szkl.oleju 4 jajka słoiczek dżemu-ja użyłam wiśniowy 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka przyprawy piernikowej 1 łyżeczka cynamonu Jajka ubić z cukrem i dodać resztę składników. Połowę ciasta wylać na blachę,wyłożyć masę serową i wylać resztę ciasta. MASA SEROWA ok.0.5 kg sera/ja miałam więcej/ 0.5 szkl.cukru 4 jajka 1 budyń 0.5 kostki stopionej margaryny/ja użyłam około pół szkl.oleju/ Jajka utrzeć z cukrem,dodać ser,margarynę i proszek budyniowy. Piec około 1 godziny w 180* Po wystudzeniu polać polewą. Mnie z tej porcji wyszły dwie keksówki :P a do masy serowej dodałam skórkę pomarańczową. Ser miałam wiejski i tylko rozgniotłam go widelcem,bez mielenia :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Basiu, a nie wyszło Ci zbyt grudkowate bez mielenia sera? Ze zdjecia wygląda, że nie -ale się zastanawiam. Mam ochotę zrobić taki placuszek, bo lubię tego rodzaju wypieki (bez mas) z serem. Już czuję jak musi pachnieć...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z lenistwa nie mieliłam sera ale przecież to ja jestem leniem,nie Wy! :P Potem wszystko miksowałam w robocie więc jeśli nawet trafią się jakieś grudki to niewielkie. Ciasto jest wilgotne i naprawdę smaczne,mojemu mężowi nawet grudki nie psują smaku! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...
  • 9 miesięcy temu...

Witam, dziś i ja skusiłam się na ten piernik. Nie wiem co mi z niego wyjdzie, bo obydwa ciasta wyszły strasznie rzadkie, ciasto serowe nawet wyszło rzadsze od piernikowego, tak że jak wlewałam ciasta, to i tak mi się zmieszały. Na razie jest w piekarniku. Siedzi już tam 45 min i w środku jest jeszcze surowe, no ale nie zapeszam, może coś z niego wyjdzie, dam jeszcze znac, pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.