Skocz do zawartości

Jak wykorzystać zbędny chleb?


Aura

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tez mam sposób, który podpatrzyłam u Pascala: 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki mleka cukier kryształ dżem Jajka roztrzepac z cynamonem i mlekiem. Chleb maczać z dwóch stron i kłaść na patelnię. Jak się zarumieni to przewrócić na drugą stronę i posypać po wierzchu cukrem. smażyć na złoty kolor. po usmażeniu posmarować dżemem (najlepszy śliwkowy) Smacznego, polecam !!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skorzystałam dzisiaj ze sposobu Marry i chlebek smakował wyśmienicie .Nie dodałam cynamonu bo nie pasował mi do dżemu truskawkowego, odpuściłam sobie też cukier bo dżem mam dosyć słodki.Chlebuś wyszedł pychotka.Dziękuję za pomysł :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam! podam stary przepis który wykorzystywałam gdy został mi chleb i tak : 1 kg chleba lub bułki 1 litr mleka (jeżeli za mało mleka to dolać wody) 4 cebule lub mniej jak kto lubi 2 jajka sól, pieprz można dodać trochę wegety wg.uznania Chleb namoczyć w mleku odcisnąć i przepuścić przez maszynkę razem z cebulą dodać jajka, sóli pieprz. Dokładnie wyrobić i formować kotlety nie trzeba panierować oraz smażyć na tłuszczu (olej,smalec,margaryna)aż dobrze się zr umienią.Podawać z sosami np.grzybowy itp. i surówką. Dobre są również z keczupem na ciepło i zimno. Życzę smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Krysiu za przypomnienie tej propozycji, miałam kiedyś przepis na takie kotlety z chleba, ale gdzieś mi się zapodział. Pozdrawiam Cię serdecznie. Renata :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja stary chlebek kroje na skibki ( kromki) i smaże na masełku,z obu stron,na takie ciepłe kawałki-grzaneczki szprycuje różne pasty..serowa,jajeczną makrelowa..dekoruje to szprycą majonezem i oliwką natką pietruszki,,to zreszta wg uznania..jest to pracochłonne ale polecam ,,naprawde mozna zrobic duuużo super kolorowych kanapeczek,w sam raz,na dwa chapsiki do bużki..cos innego-domownikow mozna zaskoczyć a przy okazjii zrobic pożadek w lodówce-bo na pasty do chlebka doskonale nadają sie zeschnięty żółty ser ,lub biały twarozek który został np,w dwuch otwartych pudełeczkach...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam taki przepis na tzw POŁUDNIOWIEC.Jest troszkę bardziej pracochłonny ale warto... 40 dag chleba czerstwego lub bułki zalac 3 szkl.mleka ciepłego.15 dag wędzonego boczku i 10 dag szynki.15 dag sera zółtegozetrzeć na tarce.Podsmażyc pokrojoną w kostkę cebulę- na maśle najlepiej.Do tej cebuli dodać pokrojony w kostkę boczek i szynke i razem podsmażyc.Blache lub naczynie żeroodporne posmarowac masłem.Włożyc połowę chleba na to podsmażoną wędlinę, boczek i cebulę.posypać połową sera .Potem powtórzyć przekładanie drugą połową składników. POLEWA: 2 jajka rozbić dodać 3/4pojemnika śmietany.Wymieszać,doprawic szczypta soli i pieprzem (jesli ktoś lubi można dodać czosnek drobno pokrojony).Poleweę wylać na wierzch południowca.Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnikana 220 st.C i piec ok 40 min. W tym przepisie też można wykorzystać resztki wędlin z lodówki i ser.Jest smaczny i jest to rodzaj zapiekanki.Fajnie smakuje z barszczem czerwonym do popicia.POLECAM!!!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapiekanki z chleba - kromki chleba cieniutko posmarować masłem, nałożyć wędlinę, ser, ogórek kiszony i co komu jeszcze przyjdzie do głowy , przykryć drugą kromką. Jajka (to już zależy ile tego chlebka macie zamiar zrobić ) wbić na talerz, widelcem roztrzepać, posolić i obtaczać kromki i na patelnię. Przykryć pokrywką po odwróceniu na drugą stronę. Są mięciutkie i bardzo smaczne - można polać keczupem. Obtacza się razem złożone kromki nie osobno. Wodzionka popularna na Śląsku. zupa z chleba którą robię z czosnkiem chleb pokroić w średnią kostkę można obsmażyć na maśle czosnek cieniutko pokroić - kostka, plasterki zagotować wodę z kostką bulionową albo jak ktoś ma wywar mięsny - ilość rosołku zależy od biesiadników przyprawa w płynie Delikat lub wegeta i tak na talerz wyłożyć chleb, dodać czosnek i gorącym bulionem zalać wszystko, przyprawić wg.uznania.Można dodać masło,smalec . Zyczę smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.