Skocz do zawartości

Potrawka z indyka


Bahus

Rekomendowane odpowiedzi

Potrawka z indyka

1 indyk (3 1/2 kg).

Wywar:

podroby indycze,

1 duża cebula naszpikowana 2 goździkami,

1 lub 2 marchewki,

2 pory (tylko części zielone),

natka pietruszki,

tymianek,

laurowy listek,

sól, pieprz,

3 litry wody. Sos:

6 dag masła.

7 dag mąki,

wywar po gotowaniu indyka,

2 żółtka,

150 ml świeżej śmietany,

1 torebka żelatyny w proszku.

Przybranie:

1 trufla

Z dwudniowym wyprzedzeniem sporządzić wywar, gotować go 1 godzinę, ostudzić i przesączyć. Zagotować w nim indyka, następnie gotować na bardzo wolnym ogniu 2 1/2 do 3 godzin. Po sprawdzeniu, ze indyk jest miękki ostudzić. W przeddzień przygotować sos. Sporządzić lekko zrumienioną zasmażkę z masła i mąki i trzymać na wolnym ogniu 3 minuty. Zdjąć z ognia i dodać 300 ml rozpuszczonej żelatyny, a następnie śmietanę starannie wymieszaną z żółtkami. Grzać 34 minuty nie dopuszczając do zagotowania. Ostudzić ubijając, co pewien czas. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Indyka podzielić na porcje. Ściągnąć skórę. W momencie, gdy sos zacznie się ścinać zanurzyć w nim porcje indyka i układać na półmisku, tak by się nie dotykały. Przybrać cienkimi plasterkami trufli. Powlec porcje galaretką i pozostawić, aż się zetnie. W dniu posiłku porcje indyka ułożyć w piramidkę i przybrać resztą galarety posiekanej widelcem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.