Skocz do zawartości

Mrożony Jogurt Z Czereśniami


Kasiulek

Rekomendowane odpowiedzi

Mrożony jogurt z czereśniami

Składniki na 4 porcje:

* 300 ml gęstego jogurtu (najlepiej greckiego lub bałkańskiego)

* pół cytryny

* 6 łyżek cukru pudru

* 8 podłużnych kruchych biszkoptów

* 200 garam czereśni

* 3 łyżki płatków migdałowych

* 3 łyżki rumu

* 4 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Biszkopty pokruszyć do 4 miseczek.Czereśnie wymyć, zostawić 4 do przybrania, resztę przekroić na połówki i wyjąć pestki. Przekrojone czereśnie położyć na biszkoptach. Rozgrzać patelnię, wsypać na nią płatki migdałowe i uprażyć na złoty kolor. Do soku z cytryny dodać cukier puder i utrzeć, tak aby otrzymać lukier. Dodawać jogurt i ucierać, następnie wlać rum i wsypać złote płatki migdałowe. Zamieszać. Masę przełożyć do miseczek, bezpośrednio na czereśnie. Wstawić do zamrażalnika na 1,5 godz. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Tuż przed podaniem udekorować deser nitkami czekolady i czereśnią.

Smacznego!!

RADA: Aby przygotować deser dla najmłodszych zamiast rumu użyj aromatu waniliowego. Czereśnie możemy zastąpić wiśniami, jagodami lub pokrojonymi brzoskwiniami.

Czas przygotowania: 20 min + 1,5 godz. zamrażanie; porcja- 150 kcal

Przepis pochodzi z pisma "Dobre rady"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.