Kasiulek Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 Sorbet ze świerzych owoców Składniki na 4 porcje: * 300 g borówek * 100 g cukru pudru * 100 ml wody * 1 cytryna * kilka gałązek świerzej mięty Przygotowanie: Borówki włóż do zamrażalnika. Wodę zagotuj i dokładnie rozpuść w niej cukier puder, mieszając. Następnie wodę zdejmij z ognia, włoż do niej listki mięty (im bardziej orzeźwiający samk lubisz tym więcej dodaj listków) i odstaw do wystygnięcia. W między czasie wyciśnij sok z cytryny. Gdy woda trochę przestygnie wyjmij z garnka listki mięty, a z zamrażalnika borówki. Zmiksuj je dokładnie wraz z sokiem z cytryny, następnie dolej wodę z cukrem i dokładnie wymieszaj. Przelej całość do plastkiowego pojemnika i zamrażaj przynajmniej przez dwie godziny. Podawaj ozdobione kilkoma listkami mięty. Smacznego!! Rada: Sorbet możemy przyrządzić też z jagód, truskawek, malin a nawet z cytryny (używamy soku z kilku owoców i otartej skórki), będzie wtedy wytrawny i mocno chłodzący. Przygotowanie: 25 minut + zamrażanie 120 minut; Porcja 160 kcal Przepis pochodzi z czasopisma "Dobre rady" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yola79 Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Odkopałam ten przepis, sezon truskawek wre :mrgreen: i może warto na upały sobie zrobić sorbet. Mój już się mrozi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patissier Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Na pewno warto zjeść taki sorbet w upalne dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 dzięki za ten przepis! synek doprasza się o sorbet owocowy! zaraz przetestujemy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.