viola32 Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 Ja Tobie Tereska tez zycze wszystkiego dobrego w 2008 r dziekuje za zyczenia i cieplutko pozdrawiam.A sledziki ponakluwalam wykalaczkami bo balam sie ,ze sie rozwina podczas gotowania i bylo wszystko o'k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grumko Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2008 a ja znam inną wersję śledzi po kaszubsku: bez gotowania i koncentratu :D http://grumko.blox.pl/2008/02/294-Sledzie-po-kaszubsku.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresap Opublikowano 9 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2008 ''grumko" widziałam te śledzie , spróbuje je zrobić , kupując śledzie w sklepie po Kaszubsku to są w pomidorach Tak się pocieszam że moje to „oryginały” hehe...;p POZDRAWIAM :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magdalena Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 śledzie są pyszne!!!! zrobiłam je na urodziny mojego męża i naszą rocznice ślubu .Wyszły paluszki lizać , a teraz przepisuje przepis dla rodziny bo prosili.Dziękuję Ci Tereniu za kolejny super przepis i Wszyskiego Dobrego dla Ciebie życzy Magdalena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresap Opublikowano 18 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 Magdalenko bardzo się cieszę , że śledzie smakują i to jest największe podziękowanie. Pozdrawiam Cię serdecznie i cało rodzinę :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stokrotka Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 Ale wspaniale wyglądają te śledziki. Wypróbuję i dam znać jak mi poszło :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Chyba warto przypomnieć te wspaniałe śledzie >>> święta niebawem :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 To są moje ulubione śledzie. Często powracam do tego przepisu. Pozdrawiam autorkę. :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresap Opublikowano 9 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Witam Wszystkich Ja terz Świąt nie wyobrarzam se bez moich ulubionych śledzi POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość deq102 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Składniki 1 kg śledzi małosolnych 1 kg cebuli 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 0,5 l oleju Cukier Sól 2 liście laurowe 8 goździków 8 ziaren ziela angielskiego Śledzie po kaszubsku - smak i aromat śledzia w cebuli Etapy przygotowania Śledzie po kaszubsku - idealne danie na Wigilię! Śledzie wymoczyć w wodzie. Cebulę pokroić w półksiężyce. Wyłożyć ją do garnka lub na patelnię zalać całym olejem i smażyć, Dodać koncentrat, goździki, liść laurowy, ziele angielskie i wymieszać i smażyć dalej aż cebula będzie miękka. Następnie ostudzić sos. Na każdym płacie ułożyć po łyżce sosu zawinąć i spiąć wykałaczką i w bok każdego śledzia włożyć po łyżeczce sosu. Wszytkie zawijane śledzie wyłożyć w pojemnik i zalać całym sosem. Schłodzić w lodówce i podawać na zimno. Śledzie po kaszubsku gotowe. Można zajadać, trzeba tylko pamiętać, że śledzie po kaszubsku schodzą, jak szalone, więc warto przygotować ich więcej :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qca Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 pół kg śledzi mały słoik koncentratu pomidorowego 2 cebule łyżka oleju + 1/3 szklanki oleju 2 łyżki octu winnego albo sok wyciśnięty z 1 cytryny łyżeczka cukru 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego rodzynki Śledzie namoczyć w wodzie na kilka godzin. Opłukać, osuszyć i pokroić je na mniejsza kawałki. Cebulę pokroić drobno i smażąc na łyżce oleju zeszklić na patelni. Dodać koncentrat, ocet winny, cukier, rodzynki, liście laurowe i ziele angielskie i 1/3 szklanki oleju. Gotować razem 2 minuty i zostawić do ostudzenia. Sos wymieszać ze śledziami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.