Skocz do zawartości

Gołąbki


slodziuutkaa

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis pochodzi z ksiażki Bożeny Żak- Cyran "Odnowa na talerzu"

SKŁADNIKI:

  • kapusta biała przygotowana tak jak na gołąbki
  • 1 szklanka soczewicy zielonej
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • olej
  • sól, pieprz
  • 1 średni por
  • zielona pietruszka
  • tymianek
PRZYGOTOWANIE:

Soczewicę ugotować i zmielić razem z przesmażoną cebulą, porem i pieczarkami. Wymieszać z ugotowaną kaszą jęczmienną. Dodać posiekaną zielona pietruszkę i przyprawy ( uwazajcie na tymianek ). Zawijać w liście kapusty i dusić, aż kapusta będzie miękka. Podawać z sosem koperkowym, pomidorowym lub cebulowym

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Zrobiłam troszkę podobne gołąbki ostatnio. Bardzo smaczne! Moje zmiany to: - dałam ryż zamiast kaszy jęczmiennej - dołożyłam marchewkę i czosnek (też przesmażone) do pora i cebuli - nie zrobiłam sosu tylko coś a'la jarzynkę (drobno posiekaną cebulę lekko zeszkliłam, dodałam do niej sparzone, rozdrobnione pomidory i trochę koncentratu pomidorowego; wszystko przyprawiłam, i już :grin: ) A tak to wyglądało: post-6493-1221656559_thumb.jpg post-6493-1221656656_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.