Skocz do zawartości

Szparagi zapiekane z wędzonym boczkiem


Bahus

Rekomendowane odpowiedzi

Szparagi zapiekane z wędzonym boczkiem

1 kg szparagów,

1 łyżka masła,

2 łyżki maki,

6 łyżek śmietany,

20 dag chudego wędzonego boczku lub bekonu,

pieprz, sól, cukier |

Szparagi umyć, cienko obrać, wrzucić (związane w pęczek) do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem szczypty cukru i ugotować do miękkości. Osączyć. Dno natłuszczonej blaszki do pieczenia wyłożyć płatkami boczku i ułożyć na nich szparagi. Masło stopić w garnuszku, wymieszać z mąką, a gdy połączy się z gorącym tłuszczem, rozprowadzić 9 łyżkami wywaru z gotowania szparagów i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Polać sosem szparagi, wstawić do piekarnika nagrzanego do 250°C i zapiekać 10—15 min. Podawać na gorąco z ziemniakami z wody i sałatą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.