Skocz do zawartości

Pierniczki "całuski"


ina12

Rekomendowane odpowiedzi

1 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki miodu naturalnego lub sztucznego 10 łyżek cukru 10 dag tłuszczu, może być margaryna, smalec lub olej jajo i żółtko 1/2 paczuszki przypraw do piernika 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej tłuszcz do blachy Miód zagotować i wrzącym zaparzyć przesianą mąkę, siekać nożem a po przestygnięciu dodać przyprawy do piernika, cukier, tłuszcz i sodę, wbić całe jajo i wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1/2 - 1 cm, wycinać szklanką lub kieliszkiem pierniczki, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Środek pierniczka smarować żółtkiem. Uwaga tylko środek nie cały wierzch. Piec ok. 10 - 15 minut w temp. 200*C - 220*C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.