Skocz do zawartości

Zakwas Z Buraków Czerwonych


Rekomendowane odpowiedzi

Poradzczie jak ukisić takie buraki na barszczyk na wigilie. Tyle to wiem, ze kroi się buraki zalewa woda z sola(przegotowana ciepłą czy zimną?; i ile tej soli?) i daję sie na wierzch bułkę razową(albo piętkę ze zwykłego chleba). A czy można dodać czosnek i czy trzeba trzymać w cieplym pomieszczeniu czy raczrej na zimno? Będe wdzięczna za Wasze fachowe porady.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 kg buraków 2 l wody 5 dag chleba razowego Buraki obrane pokroić cieńko w plastry, włożyć do słoja szklannego lub garnka kamiennego. Zalać przegotowaną ciepłą wodą. Dodać kawałki chleba razowego ze skórką, przykryć pokłutym papierem, pozostawić w ciepłym pomieszczeniu. Po kilku dniach, gdy jest kwaskowy, zlać do butelek, szczelnie zakorkować. Pozostałe buraki można ponownie zalać wodą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:evil: witam ja jak gotuje barszcz wigilijny oprócz boraków dodaje troszkę barszcczu w płynie i parę suszonych grzybkow nie robie na kosci ma byc wigilijny bez mięsa i jest pyszny pozdrawiam:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja dopiero pod koniec gotowania barszczu dodaję sól, czosnek i cukier.

Kofik możesz dodać czosnek tak jak napisał Maciek do kiszenia, to jest jeszcze lepsza porada.

Maćku czy Ty też dodajesz trochę cukru do smaku tak jak ja?.

Dodaję :evil:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja zalewam pokrojone buraki ciepla przegotowana woda ewentualnie dodaje kromke razowego chleba ,nic pozatym.Garnek z burakami musi stac wcieplym miejscu .Jesli juz jest dobrze zakiszony zlewam do butelek lub sloikow zamykam i wstawiam do lodowki na drzwi ,albo wynosze do chlodnej spizarni.W lodowce moze stac bardzo dlugo .Bywalo ze robilam czysty barszczyk w sierpniu z kwasu robionego w grudniu:)Nie sole .Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.