Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Poradzczie jak ukisić takie buraki na barszczyk na wigilie. Tyle to wiem, ze kroi się buraki zalewa woda z sola(przegotowana ciepłą czy zimną?; i ile tej soli?) i daję sie na wierzch bułkę razową(albo piętkę ze zwykłego chleba). A czy można dodać czosnek i czy trzeba trzymać w cieplym pomieszczeniu czy raczrej na zimno? Będe wdzięczna za Wasze fachowe porady.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1 kg buraków 2 l wody 5 dag chleba razowego Buraki obrane pokroić cieńko w plastry, włożyć do słoja szklannego lub garnka kamiennego. Zalać przegotowaną ciepłą wodą. Dodać kawałki chleba razowego ze skórką, przykryć pokłutym papierem, pozostawić w ciepłym pomieszczeniu. Po kilku dniach, gdy jest kwaskowy, zlać do butelek, szczelnie zakorkować. Pozostałe buraki można ponownie zalać wodą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja do przepisu Iny dodaję parę ząbków czosnku. Solę po ukiszeniu :grin: Nie wiem jak Ina :roll:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja dopiero pod koniec gotowania barszczu dodaję sól, czosnek i cukier. Kofik możesz dodać czosnek tak jak napisał Maciek do kiszenia, to jest jeszcze lepsza porada. Maćku czy Ty też dodajesz trochę cukru do smaku tak jak ja?.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie jak ponownie zalewamy te same buraki woda to chlebek razowy wymieniamy na nowy?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

:evil: witam ja jak gotuje barszcz wigilijny oprócz boraków dodaje troszkę barszcczu w płynie i parę suszonych grzybkow nie robie na kosci ma byc wigilijny bez mięsa i jest pyszny pozdrawiam:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja dopiero pod koniec gotowania barszczu dodaję sól, czosnek i cukier.

Kofik możesz dodać czosnek tak jak napisał Maciek do kiszenia, to jest jeszcze lepsza porada.

Maćku czy Ty też dodajesz trochę cukru do smaku tak jak ja?.

Dodaję :evil:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja zalewam pokrojone buraki ciepla przegotowana woda ewentualnie dodaje kromke razowego chleba ,nic pozatym.Garnek z burakami musi stac wcieplym miejscu .Jesli juz jest dobrze zakiszony zlewam do butelek lub sloikow zamykam i wstawiam do lodowki na drzwi ,albo wynosze do chlodnej spizarni.W lodowce moze stac bardzo dlugo .Bywalo ze robilam czysty barszczyk w sierpniu z kwasu robionego w grudniu:)Nie sole .Pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.