Gość iwonkas14 Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 u mojej mamy tak przectawia sie wigillia :P ; biały barszcz z grzybkami groch postna kapusta ziemniaki gołąbki z ryżem i grzybkami pierogi ruskie pierogi z kapusta pierogi z jabłkami rybka filet w panierce karp w galarecie kompot z suszu chleb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niuniaczek Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 U mnie na wigilii zwykle są Barszcz czerwony Uszka z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Karp smażony Karp w galarecie Filet rybny Ryba po gecku Czerwona kapusta na słodko Kapusta z grochem Buraczki z chrzanem Ziemniaki Kompot z suszonych owoców i tak nie da sie wszystkiego spróbować - dobrze, że nie robię sama tylko na zmianę z mamą albo teściową - co roku zmiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna.K Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 U mnie na Wigili będzie : 1.barszcz z uszkami 2.moczka (nie jem gotuje to teściowa) 3.zupa grzybowa 4.kapusta z grochem 5.kapusta z grzybami 6.ziemniaki 7.KARP smażony 8.filet dla dzieci 9.kompot z suszonych owoców 10.miód 11.chleb 12.owoce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walentyna Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 wigilia oczywiście postna : 1.karp smażony 2.karp w galarecie 3.ziemniaki 4.kapusta z grzybami 5.moczka 6.makówka 7.ryba po grecku (dwa rodzaje) 8.barszcz z uszkami 9.pierogi z grzybami i kapustą 10.filety rybne 11.kompot 12.chleb oczywiście po kolacji w trakcie rozpakowywania prezentów kawka i ciasta , oraz śpiewanie kolęd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agadab Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 co racja to racja: nie ma wigilii bez postu przez cały dzień! wystarczy ,że i tak prawie przez cały rok wcinamy mięcho. potrawy wigilijne są tak pyszne,że na drugi dzień tzn na Boże Narodzenie i tak wszyscy sięgają po to co zostało z wigilii. u mnie w domu przygotowujemy: barszcz z uszkami, krokiety z kapustą i grzybkami, pierogi z kapustą, gołąbki z kaszą, pieczarkami w kapuście kiszonej, śledziki, kluski z makiem, smażona ryba, czasem ryba po grecku, czasem ryba w galarercie. sznujmy tą tradycję - wigilia bez mięsa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Na wigilię potraw jest podanych sporo i jest z czego wybrać,a co przygotowujecie do jedzenia na pierwszy i drugi dzień świąt?Ja na razie wiem,że zrobię: Biodrówkę ze śliwkami Schab ze śliwką Panierowane filety z kurczaka Devolaje Kotlety mielone faszerowane Wędzonki:szynka,boczek,polędwica,kiełbaska,kurczak Pewnie jeszcze coś wymyślę,ale na razie tylko to ma wystarczyć :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnnaK Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Ja jestem na etapie kupowania prezentów. Z potraw będą szynka, schab, biała kiełbasa, marynowane i pieczone, polędwiczka w otulinie, sernik. Co więcej jeszcze pomyślę. :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 u mnie w tym roku bedzie inna kolacja wigilijna niz dotychczas... katolicko-ewangelicka czyli potrawy bez i z miesem . ja oczywiscie nie jadam miesa w wigilie ale mam gosci u ktorych jest tradycja jedzenie miesa :) bedzie: - barszcz grzybowy, - ryba w sosie smietanowo-cebulowym, - ryba zapiekana z warzywami, - ges pieczona w sosie z czerwonym winem, - ziemniaki, - kluski ziemniaczane, - zielona salata, - czerwona kapusta z jablkiem na cieplo, na deser -Tiramisu, w formie ciasta -poncz jablkowy z amaretto -kawa, owoce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 My wybieramy się na kolację wigilijną do teściów i wiem, że na pewno będą tradycyjnie: - czerwony barszcz z uszkami; - smażony karp; - pieczone ziemniaki; - kapusta z grzybami; - pierogi z kapustą i grzybami; - kompot z suszu. A po kolacji kawa i pyszne wypieki :D A co jeszcze będzie to dowiemy się już na miejscu ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maria Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 RYBA z PIECZARKAMI w ŚMIETANIE 1 kg płatów ( mintaj, morszczuk lub każda inna ryba morska) 4 duże cebule 1 kg pieczarek duże opakowanie słodkiej śmietany 30% sól, pieprz czarny mielony, mąka, olej, Vegeta Rozmrożoną rybę otoczyć w mące i usmażyć na oleju( nie solić.Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju pozostałym po rybie. Do cebuli dodać pokrojone w paski pieczarki. Dusić około 15 minut, doprawić solą i pieprzem do smaku( dość pikantnie. Naczynie żaroodporne wysmarować śmietaną, układać na przemian ryba- pieczarki- ryba aż do wyczerpania produktów.Śmietanę wymieszać z 1 łyżką Vegety, zalać rybę. Piec w podgrzanym piekarniku ok. 1 godz.w temperaturze 170-180 stopni. Życzę smacznego. Schab 5 minutowy 1,5 kg schabu bez kości 8 ząbków czosnku 4-6 liści laurowych 2 łyżki majeranku 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego kilka ziaren ziela angielskiego 3/4 szklanki soli Schab włożyć do garnka dodać wszystkie przyprawy i sól, zalać zimną wodą.Doprowadzić do wrzenia i gotować TYLKO 5 MINUT. Odstawić do wystygnięcia w zalewie. ponownie zagotować i gotować TYLKO 1 MINUTĘ. Zostawić w zalewie aż ostygnie. Podawać można do pieczywa lub pokrojone w plastry i zalane galaretą. Polecam bo wiem że szczególnie rybka wszystkim smakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Na święta robiłam schab ze śliwką,ale nie w piekarniku tylko w szybkowarze,a oto efekt :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Efekt super, bardzo apetyczny schab Doruniu i wygląda na soczysty :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Tak,Dorotko schab był bardzo soczysty...najpierw leżał kilka dni w solance a potem wcisnęłam w niego śliwki,zrobiłam sosik,opiekłam w szybkowarze i w nim również dusiłam w sosie od puszczenia pary 5 min. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.