Skocz do zawartości

Deser-Szpajza


Gość miriam
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

CIASTO 20 dag kokosu 15 dag cukru 3 białka DEKORACJA 1l śmietanki 30% 4 zagęstniki do śmietany cukier puder do smaku (śmietany) 10 dag rodzynek 10 dag migdałów w płatkach 10 dag orzechów laskowych 10 dag orzechów włoskich puszka brzoskwiń puszka ananasów puszka mandarynek KREM kostka masła 3 żółtka 10 dag cukru pudru PONCZ 6 łyżek spirytusu rozcieńczonego w soku ananasowym Białka ubić na sztywno z cukrem,dodać kokos lekko wymieszać.Upiec na średniej lub małej tortownicy.Kiedy ciasto wystygnie polać ponczem. Masło z cukrem utrzeć w puch dodawać po jednym żółtku aż powstanie puszysty krem.Kremem posmarować nasączone ciasto.Bakalie i owoce pokroić (kilka zostawić na przystrojenie)wyłożyć na krem.Śmietanę ubić z cukrem i zagęstnikiem.Wyłożyć na bakalie i owoce.Ze śmietany zrobić lekką kopułę.Udekorować owocami i bakaliami.Acha...byłabym zapomniała deser podawać na okrągłym półmisku.Zachęcam do wypróbowania . Smacznego:)))

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Przykro mi.Ten deser niestety jest drogi,polecam go na szczególne uroczystości.Ale...ewentualnie możesz zmniejszyć ilość bakalii i dać np.same mandarynki lub brzoskwinie.Istnieje również możliwość zastosowania truskawek,malin,wydrylowanych wiśni lub czereśni.Pozdrawiam :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Witam Cię Miriam. Byłam ostatnio na weselu, w restauracji, gdzie był podany ten właśnie deser. To była jedyna rzecz ze słodkości, na który skusiłam się. Zastanawiałam się, jak go wykonać a tu niespodzianka. Podałaś ten przepis. Dziękuję. Dam znać, jak mi wyszedł. Pozdrawiam. Renata :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Zosia to jest deser który podaje sie w salaterce albo od razu wieksza ilośc przelewa do większej miski i potem nabiera sie łyżką do mniejszych miseczek,albo na talerzyk..... bo to jest pianka która zastyga tak fajnie i jest normalnie bardzo słodka,nie wiem jak w przepisie wyżej ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.