Skocz do zawartości

Pierniki....magiczne...


Dalovay

Rekomendowane odpowiedzi

...bo piernikowac czas zaczac...

PIERNIKI

1/4 kostki margaryny

6 lyzek miodu

1/3 szkl cukru pudru

1 jajko

1 lyzka kakao

1 lyzeczka przyprawy do piernika(czubata)

1 lyzeczka proszku do pieczenia(plaska)

1.5 szkl maki

W naczyniu rozpuscic margaryne ,miodek i cukier,Wystudzic.

W miseczce ubic jajko,dodac przyprawe i kakao.

Do przesianej maki dodac proszek , i obydwie masy.Dokladnie wyrobic.Do lodowki na 0.5 - 1 godz.

Ciasto bedzie mialo rzadsza konsystencje , ale pod zadnym pozorem zeby nie wiem jak kusilo nie dosypywac maki.Ciasto ladnie stezeje w lodowce.

Rozwalkowac na stolnicy na grubosc 4-5 mm ,wykrawac ksztalty przerozne,piec ok 10 min.

Radze zrobic z podwojnej porcji ,te pierniczki maja te wlasciwosc ze jeszcze na cieplo znikaja w niewyjasnionych okolicznosciachpost-4993-1196082145_thumb.gif

Fotke wczorajszych pozostalosci po pierniczkach wrzuce wieczorem jak do domu wroce.

Prosze obiecane fotka

post-4993-1196103239_thumb.jpg

Hania

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 29
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Dodane obrazy

przepis już wydrukowany jak ciasto nie musi długo leżakować to ja je też wypróbuje jeszcze przed świętami. :evil:

mam swój przepisik na pierniczki które zrobiłam w tamtym roku spawdziły się to je też zrobię i podam przepis na forum jak już będą gotowe.

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ino dziekuje za mile slowa.Pierniczki nalezy piec w blaszce z pergaminem w temp.180 przez ok 10 min. Ciasto nalezy rozwalkowac tak na 4-5 mm.

Po wystudzeniu mozna polukrowac ,poczekoladowac :evil: .

U nas jak glodomory dopadna to z blaszki wyjac nie dadza ;-) Mam nadzieje ze i Wam posmakuja

Hania

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może to głupie pytanie, ale chciałam Haniu zapytac z czego wynika różnica w kolorze Twoich pierniczków i Anny ? No bo przepis przeciez ten sam ... ?!?! Czy to jest tylko kwestia ilosci kakao ? Jeśli tak, to napisz prosze ile powinnam dokładnie dać, zeby wyglądała tak jak Twoje . Dziekuje

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.