Skocz do zawartości

Ryba W Jasnej Zalewie


Janka

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

1/2 kg ryby

2 jajka

1 filiżanka mąki

masło do smażenia(dałam olej)

Zalewa:

1 l mocnego bulionu

1 cebula

1-2 marchewki

1 łyżka octu 30%(dałam 5 łyżek 10%)

1/2 łyżeczki cukru(dałam 1 łyżkę)

pieprz,liść laurowy,3-5 goździków,ziele angielskie

Wykonanie:

1 litr mocnego,rybnego lub warzywnego bulionu, lub do 1 l wrzącej wody wsypać 1 łyżkę rosołu drobiowego albo łyżkę wegety.

Cebulę i marchewkę pokroić w półtalarki i 2-3 minuty obgotować w tym bulionie,wlać ocet,cukier i pozostałe składniki.

W zalewie powinno się wyczuwać kwaśny smak,bo gdy ryba wciągnie zalewę ,nie będzie już taka kwaśna.

Rybę pokroić na małe porcje,posolić,obtaczać w mące -jajku-mące i smażyć na oleju.

Obsmażoną rybę włożyć do gorącej zalewy.

Wzorowałam sie na przepisie Ljubasik z rosyjskiej stronki Cook-Talk.

post-375-1196449542_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś zrobiłam znowu.5 łyżek octu wystarczy,ale zawsze możesz dodać więcej łyżek.Cukru dałam "czubatą"łyżkę. Do wody wsypałam wegetę.Te ryby nie są ostre (kwaśne)w smaku,a o takie mi chodziło. M nie może kwaśnych rzeczy jeść,a te ryby mu smakują. Tutaj może być użyta każda ryba. Ja robiłam z płatów śledziowych(śledź zielony)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie odbyła sie degustacja. Rybki pierwsza klasa ,nie są ostre ,a takie lubimy .Będę zaraz robić następną zalewę ,bo część ryb zostawiłam usmażonych. Mam pytanie ,czy mogę te ryby dłużej przechować ,oczywiście w lodówce ...myślę do świąt ? Polecam ten przepis ,bo na wigilię jak znalazł ,no i coś nowego. :-( Dziekuję za przepis !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak długo mogą stać w lodówce,bo robiłam je teraz drugi raz.Pierwsze od razu poszły,a teraz mam w słoikach.Do świąt nie chcę ich trzymać,bo w zalewie nie ma dużo octu i boję się sensacji.Myślę że tydzień spokojnie,ale dłużej chyba nie zaryzykuję. Co do smaku,to cieszę się że Wam też smakują. Dziękuję za to,że zechciałaś je wypróbować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...
  • 4 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.