zakalec Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2007 Przepis dostalam od mojej mamy. Skladniki: 75ml smietany 5 lyzeczek zelatyny 1 szklanka cukru pudru 3 galaretki - rozne kolory (2 do srodka, 1 na wierzch) biszkopty/biszkopt Przygotowac osobno dwie galaretki (na opakowanie 1-1.5 szklanki wody). Poczekac az sie zsiada. Smietane ubic z cukrem pudrem. Rozpuscic zelatyne w pol szklanki goracej wody. Ostudzic, ale nie do calkiem zimnego, bo sie zetnie. Zmieszac zelatyne ze smietana. Dodac pokrojone w kostke stezale galaretki. Wymieszac. Wylac do blaszki na biszkopt/biszkopty i odstawic do lodowki do stezenia. Po czym, udekorowac owocami i zalac kolejna galaretka. PS. Smietana z zelatyna i dodanymi galaretkami bardzo szybko tezeje. Moje biszkopty wyplynely na wierzch smietanowej masy, wiec jesli komus to przeszkadza, lepiej uzyc pieczonego/kupnego biszkopta - jako podstawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2007 Ja znam to ciacho jako śmieciarz i piecze się dwa biszkopty-jasny i ciemny,kroi w kostkę i reszta to już tak samo. Bardzo łatwe i orzeżwiające ciacho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agulka Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2007 Mam małe pytanko:) Czy to ma być śmietana zwykła czy kremówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 11 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 Witam :wink: Skusiłam się na to ciasto. Zgodnie z poradą autorki zrobiłam biszkopt, a ze względu na to, że robiłam to ciasto w dużej tortownicy (o średnicy 28 cm) musiałam zwiększyć ilość składników na masę. Ciasto jest pyszne, orzeźwiające i godne polecenia ;) Dziękuję za przepis i pozdrawiam autorkę :grin: Mój śmietanowiec wyglądał tak: Agulka śmietana ma być kremówka, powodzenia :oops: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 11 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 Wydaje mi sie ,że jest błąd w ilości śmietany.Chodzi chyba o 750 ml. Z 75 ml nie da się ubić większej ilości . Robie też takie ciasto ale na górę też daję biszkopt i polewę. Na lato z pewnością leprze jest z galaretką. Dorotko bardzo apetycznie wygląda ciacho :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.