aneczka28 Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2007 Do tej wiśniówki potrzeba 1,5l wody można dać 2l (wtedy będzie słabsza) 150 liści z wiśni 150 wiśni 1kg cukru 2 dag kwasku cytrynowego 0,5l spirytusu Wiśnie z liśćmi gotujemy ok 0,5 godz. odcedzamy dodajemy cukier i kwasek. Po ostudzeniu dodajemy spirytus. Rozlewamy do butelek. Można pić od razu ale lepiej niech składniki się przegryzą :P dajmy 24 h. Ja zamrażam sobie 2 porcje liści i wiśni żeby móc zrobić właśnie teraz ten trunek. Naprawdę polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maćko09 Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2008 a dałoby rade bez tych liści? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiśnióweczkaPL Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2008 no właśnie, bo o tej porze roku to cieżko o liście, a mi smaka zrobiliście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aneczka28 Opublikowano 16 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 W tym sęk że nie da rady bez liści. Liście nadają wiśnióweczce smaczek oprócz wiśni oczywiście.Trzeba czekać do lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Zrobiłam z dodatkiem liści wiśni i wiśniówkę i z aronii nalewkę, no i sok wiśniowy i porzeczkowy, ale jakoś mam już dość tego speficznego smaku, wszystko jakby takie same. W tym roku będę robić z tymi liśmi już tylko z aronii, natomiast nie będę ich dodawać do przetworów z wiśni. A liście też zamrażam, zrywam wówczas, kiedy są świeże i dorodne, bo kiedy dojrzeje aronia to liście często są już brzydkie i jakieś chore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiśnióweczkaPL Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2008 a dzięki, to czekamy.... a jakiś fajny przepis na teraz macie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.