grumko Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 Tarta z brukselką SKŁADNIKI: Ciasto: 200g mąki, 100 g margaryny, 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, szczypta soli, masło i mąka do formy. Farsz: 400 g brukselki, 150 g chudego wędzonego boczku, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 100 g startego żółtego sera, szczypta gałki muszkatołowej SPOSÓB WYKONANIA: Mąkę przesiać razem z solą. Posiekać z pokrojoną w plasterki margaryną. Wlać śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować je w kulę i wstawić na godzinę do lodówki. Boczek pokroić w cienkie plasterki. Brukselkę umyć, odciąć końce głąbików i zdjąć wierzchnie liście. Gotować 15 minut w osolonym wrzątku. Osączyć, ostudzić. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i oprószyć mąką. Dno i boki wylepić rozwałkowanym ciastem. Nakłuć widelcem. Piec 15 minut w rozgrzanym do 220 st. piekarniku. Brukselkę rozłożyć na upieczonym cieście, przykryć boczkiem. Mleko zmiksować z jajkami i serem. Przyprawić solą i gałką muszkatołową. Zalać zapiekankę. Wstawić na 20 minut do piekarnika i piec w 190 st. Smacznego!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość goja Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 witaj,świetny przepis! POLECAM WSZYSTKIM. :P Ps.Podoba mi się podejście:),profesjonalnie,ze zdjęciami,prezentuje się super. na pewno wypróbuję inne Twoje propozycje,już kilka mi się podoba! Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grumko Opublikowano 26 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 miło nam :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lima Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 Na pewno skuszę się na ten przepis. Często zapominamy, że brukselka moze być bardzo smaczna :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.